Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Devil Makes Three, The
I´m A Stranger Here
(New West Records)

Uttrycket “You and me and the devil makes three” används ofta som en invit till en annan person att göra något som är frestande, men samtidigt lite oanständigt, skamfyllt, förbjudet, farligt eller liknande.

Pete Bernhard, Lucia Turino och Cooper McBean har turnerat och spelat in skivor i flera år. “I´m a stranger here” är deras fjärde studioalbum. Störst uppmärksamhet har de rönt genom sina energiska liveframträdanden.

Med gitarr, ståbas och banjo framför de låtar som bottnar i 1920-talets jazz, blues och ragtime. De tillför små doser av country och bluegrass och spetsar med gästmusiker på fiol, trumpet och trombon. The Preservation Hall Jazz Band gästar på låten ”forty days”. Det blir till en ganska egen americana som både svänger på ett traditionellt ”stompigt” vis, men som också dras ner i den svarta känslan vi känner som ”the blues”.

Texternas mörka ångest stämmer inte alltid överens med musiken. Bernhard, som skrivit alla låtar, sjunger i ”Hallelu” att:

Nothing is wrong here so I´m climbing up the walls
Trying to kill this silence with gun blasts and alcohol


och i “Dead body moving”:

You can dance with the demon, look him dead into the eyes
I´ve already been where we go when we die


Jag har alltid, inom kultur och konst är väl bäst att tillägga, haft en förkärlek till människans mörkare sidor. Låten ”A moment´s rest” är att betrakta som en nationalsång för bluesen i våra sinnen.

Lord, I got a heart full of hatred
For me there sure ain´t no cure
I wake up and I´m running
I don´t know what I´m running for

Lord, I got a head full of worry
Why that is, I´ve never known
I can go back where I came from
But I ain´t ever going home

All this talking does not hold the answers
to this life
All you get is a moment´s rest from what
haunts you deep inside
Is that good enough tonight, is that good
enough tonight


En stunds vila från det som plågar oss innerst inne. Vad mer kan vi begära? Vin, kvinnor och sång? Är du med? You and me and the Devil makes three… Buddy Miller har producerat och spelar gitarr.

/Mattias Syrén


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.