Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Springsteen, Bruce
High Hopes
(Sony)

LÄngt ifrÄn alla Bruce Springsteens sjutton tidigare studioalbum Àr mÀsterverk, men de skapades med ambitionen att vara det. Det artonde dÀremot Àr ett spretigt och överarrangerat ihopplock av tidigare utgivna lÄtar, covers och överblivet material som han verkar ha spelat in mer för sin egen och polarnas skull Àn för fansens.

Under den australiensiska delen av Wrecking Ball-turnén ersattes Steve Van Zandt av Tom Morello som genast blev Springsteens nya bÀstis, eller musa som han sjÀlv beskriver honom. Morello medverkar pÄ sju av »High Hopes « tolv spÄr, och förstör de flesta av dem. Hans innovativa och kraftfulla gitarrspel som lÀt sÄ bra i Rage Against The Machine och Audioslave klaffar inte alls med Springsteens och The E Street Bands melodiska sound. VÀrst Àr det i den annars sÄ mÀktiga live-klassikern »American Skin (41 Shots) « och i en sju och halv minuter lÄng elektrisk version av »The Ghost Of Tom Joad« dÀr Morellos sjÀlvgoda solon tar över helt.

Bland de lĂ„tar som ratats till tidigare album Ă€r »Harry’s Place« det riktiga bottennappet. Att Springsteens valt att ge lĂ„ten, som kulle kunna vara soundtracket till en gangsterfilm frĂ„n 80-talet, en ny chans Ă€r lika oförstĂ„eligt som att han döpt hela albumet efter den nĂ€st sĂ€msta lĂ„ten, som dessutom Ă€r en cover.

Plattans behĂ„llning kommer först mot slutet i form av mörka, vĂ€lformulerade textrader till vackra valsliknande toner i »Hunter Of Invisible Game« och »The Wall«, en lĂ„gmĂ€ld hyllning till Springsteens gamla ungdomsrockhjĂ€lte frĂ„n New Jersey, Walter Cichon, som dödades i Vietnamkriget. Även den avslutande covern pĂ„ syntpunkbandet Suicides »Dream Baby Dream« ger, trots att den Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n lika bra som den avskalade liveversionen, en skymt av den Springsteen vi blivit bortskĂ€mda med.

PĂ„ det stora hela gĂ„r det dock inte att förneka att »High Hopes« Ă€r resultatet av en bromance som gĂ„tt över styr. Och ett orovĂ€ckande tecken pĂ„ att Ă„ren till slut har börjat komma ikapp Bruce Springsteen. Titta bara pĂ„ omslaget, ”gubbsjukt” som en vĂ€n till undertecknad spontant uttryckte det.

/Sandra Rydh

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.