Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Stewart, Buffy Ford
Same Old Heart
(Global Recordings)

Det var nära att Buffy Ford fick erbjudandet att ersätta Signe Anderson som sångerska i Jefferson Airplane. Nu blev det inte så, istället slog hon ihop sina påsar med f d Kingston Trio-medlemmen John Stewart och bildade en duo vars agenda var att framföra de sånger som Stewart skrivit inför sin start av en karriär som singer-songwriter.

1968 släpptes LPn ”Signals Through The Glass” – The Songs of John Stewart and Buffy Ford med sånger inspirerade av konstnären James Wyeth, vars motiv ur det amerikanska landskapet haft en stor påverkan på Stewart. Plattan sålde inget vidare trots fina recensioner (Den finns återutgiven på CD av Folk Era). Stewart återtog istället sin solokarriär, där numera hustrun Buffy Ford Stewart spelade en mer tillbakadragen roll ända fram till Stewarts bortgång 2008.

Nu är dock Buffy Ford Stewart tillbaka med ett eget album med hälften egna sånger och där den andra hälften kommer från Stewarts penna. Det är en stark återkomst och vid lyssningen är det svårt att inte tänka tanken hur det kunnat gå om hon inte valt en mer tillbakadragen roll som artist.

Hur som helst, ”Same Old Heart” är en alldeles utmärkt skiva, som dessutom växer hela tiden på så sätt att favoriterna hela tiden växlar. En starkt bidragande orsak till det lyckade resultatet, förutom bra texter och starka melodier, kan tillskrivas de innovativa arrangemangen där Rushad Eglestones cellospel (!) bildar hörnstenen till det alltigenom akustiska ackompanjemanget.

Buffy Ford Stewart har en alldeles egen ton i sina sånger. I ”Hard Living Without You” och ”Out Of The Blue”, sjunger hon om sin saknad efter maken, men aldrig att det blir sentimentalt eller obekvämt. En varm underton genomströmmar sångerna. Den starkaste sången (just nu) är ”New Orleans” som ömsint beskriver staden före orkanen Katrina, där Buffys och Dan Hicks respektive sånginsatser lyfter fram och förstärker texten så den verkligen berör.

Urvalet av makens sånger är utsökt, och hennes versioner tillför ofta nyanser som tidigare gått mig förbi, exempelvis ”The Man Who Would Be King” som jag alltid tyckt varit en av Stewarts sämre alster. Här gör Buffy Ford den till en diamant!

Även om jag kan tycka att gästartister av olika dignitet sällan bidrar till ett bättre musikaliskt resultat gör jag ett undantag här. Rosanne Cash, Nanci Griffith och Shana Morrison för att nämna några gör mycket lyckade insatser. För att inte tala om Kris Kristoffersson i den tidigare outgivna Stewartpärlan ”Snakes Of Nuevo Laredo. Det är ”Across The Borderline” varning på den!

Buffy Ford har åstadkommit en av de bästa albumen 2013. Missa inte!

Övrigt hörvärt med Buffy Ford:
Heriza/Ford – ”Hearts Together” (1987)
John Stewart/Buffy Ford, ”Live At The Turf Inn, Scotland” (1996)
”Buffys Christmas CD” (2000)
”Sings Chet Baker” (2002)

/Lars Svensson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.