Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Isbell, Jason
Bryggarsalen, Stockholm, 2013-12-03
(Konsert)

Jason Isbell Àr en gudabenÄdad lÄtskrivare begÄvad med en röst som förbrukat Ätminstone ett liv. I tisdags sÄlde han ut Bryggarsalen i Stockholm.

Alla har vi ett par namn pÄ artister som drogerna tog alltför tidigt. Jason Isbell hade kunnat bli en av dem. Om inte hans dÄvarande flickvÀn, tillsammans med Ryan Adams och nÄgra ytterligare vÀnner lyckats fÄ in honom pÄ rehab.

- Jag hade tvÄ lÀgen, full eller bakfull, allt handlade om att fÄ tag i och dricka whiskey, sÀger Jason Isbell och blickar ut över ett fullsatt Bryggarsalen i Stockholm.

Han drar ett par drĂ„pliga historier frĂ„n tiden under flaskan. Med de sorgsna ögonen har han en sĂ€llsynt talang för att leverera svartsynt komik. Som den gĂ„ngen han lyckades lura sig sjĂ€lv och parkera bort bilen innan han gick och drack sina »vanliga 35 drinkar.« Han vaknade dagen efter och kunde inte hitta bilen. Ringde polisen och anmĂ€lde den stulen. Det tog Ă„tta minuter sĂ„ hade polisen hittat den.

Historierna skulle kunna vara ett sÀtt att kokettera med ett förflutet. De Àr de inte. Men kanske en del i rehabiliteringen för Jason Isbell skriver sÄnger som pÄverkar hjÀrtrytmen, med texter som med lÀtt fotarbete hittar stÀndigt nya bilder.

Ett par gÄnger under kvÀllen kÀnns det som om vi hamnat i en veckning i tiden och framför oss stÄr en mycket ung June Carter och en pÄ nÄgot sÀtt Ànnu yngre Johnny Cash. Men dÄ pratar vi inte alls röster eller klangvÀrld utan nÀrvaro.

Jason Isbell har det sjĂ€lvklara. Redan i inledande »Live Oak« och »Different Days« stĂ„r det klart att det hĂ€r kommer att bli en sĂ€llsynt stark kvĂ€ll i det gamla bryggeriet i norra Vasastan. En kvĂ€ll dĂ€r huvudmaterialet kommer frĂ„n nya plattan Southeastern men dĂ€r Jason och hans fru, fiddlaren och singersongwritern Amanda Shires ger oss fantastiskt fina versioner av »Streetlights« frĂ„n skivan med samma namn och »Alabama Pines« frĂ„n »Here we rest«, tvĂ„ skivor som han gjorde tillsammans med bandet The 400 unit.

Det spröda i Amanda Shires röst som solo stundtals blir eteriskt, hittar hem med Isbells' vemod. Shires femstrĂ€ngade fiol adderar djup och dramatik. Jason Isbells triol-feeling och förkĂ€rlek för 6/8-delar tillsammans med Shires fiol fĂ„r tankarna att vandra mot Mike Scotts och Van Morrisons soultyngda keltik. Faktum Ă€r att Isbell Ă€r en av fĂ„ som kommer ut frĂ„n Morrisons »Into the mystic« med vĂ€rdigheten i behĂ„ll. Den fĂ„r vi inte denna afton.

DĂ€remot fĂ„r alla Drive-By truckers-fans sitt nĂ€r Isbell och Shires mot slutet av konserten gör »Outfit«, den första lĂ„ten Isbell gjorde för bandet som han lĂ€mnade för sex Ă„r sedan men som han fortfarande Ă€r djupt förknippad med. Det, inte lĂ„ten, Ă€r historia och dags att lĂ€gga Ă„t sidan. Jason Isbell Ă€r hĂ€r nu. In his own indisputable right, och han visar det med versioner av »Cover me up« som fĂ„r regnet över staden att falla för nĂ„gon vars tid Ă€r hĂ€r. »Cover me up and know youÂŽre enough to use me for good.«

Sjunger Jason Isbell och man tror honom om varenda ord.

/Magnus ÖstnĂ€s


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.