Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Holmes Brothers
Brotherhood
(Alligator)

”Botherhood” Ă€r The Holmes Brothers elfte album sedan debuten 1989, det femte pĂ„ Alligator, och det kanske mest bluesfyllda av dem alla. Vilket samtidigt ocksĂ„ gör ”Brotherhood” till deras hittills bĂ€sta. Det Ă€r tidlös och djupt engagerad amerikansk musik i olika former som förmedlar en lös och levande kĂ€nsla.

Sherman och Wendell Holmes har tillsammans med Popsy Dixon utvecklat en telepatisk förmÄga att utbyta och vÀxa in i varandras harmonier. Sherman spelar bas och sjunger med den rika baritonen, Wendell spelar gitarr och sjunger med en grov och gumlig röst medan Popsy spelar trummor och sjunger med en vass falsett och tillsammans skapar det upplyftande sÄngstrukturer. Det blir ett rikt och utstuderat triangeldrama i ett slutet rum. En efter en plockar de in de utvalda sÄngerna och klÀr av dem in pÄ skinnet för sedan klÀ dem i nya vÀlskurna och fÀrganpassade klÀder. GÄng pÄ gÄng.

Med bluesen som bas lockas barernas lÀrdom, den sena natten doo-wop, rockens klatschiga lusing, soulfull R & B och sjÀlfylld gospel in för att vara med och leka. För lekfullt Àr det med en inspirerande raspighet och rostig livsglÀdje. De blir den levande lÀnken mellan lördagskvÀllen fest och söndagsförmiddagens högtid. De finns dÀr utan att blinka, som om det var denna roll de var födda att förmedla.

Men det hade inte blivit ett sÄ starkt och fantastiskt album som det nu har blivit utan de tre producenternas hantverksmÀssiga kÀnsla att styra och locka. Dessutom medverka pÄ ett sÀtt som lyfter den musikalika nivÄn mÄnga steg. Glenn Patscha som en av de tre och som dessutom spelar piano, orgel och keyboard, Chris Bruce Àr den andra och han spelar gitarr och Hector Castillo Àr den tredje och han hÄller till i kontrollrummet. Tillsammans med The Holmes Brothers skapar de sköna arrangemang, som vÀxer fram spÀnnande och överraskande. Om rösterna bildar en stabil triangel sÄ Àr gitarr, orgel och keyboard en annan vÀxelverkande kombination. Sex röster som ska ha sin plats och fungera tillsammans med de övriga. Det Àr sÀllan det blir sÄ bra som hÀr.

Glenn presenterar sig redan i den inledande snabbt gospelrockiga och tamburinjagande ”Stayed At The Party”. Ted Hawkins underbara ”I Gave Up All I Had” Ă€r en sĂ„ng som de möjligen inte klarar av att ge full rĂ€ttvisa. ”Passing Trough” Ă€r soulfylld med fint blĂ„s. Ike Turners ”YouÂŽve Got To Love” en av de sex sĂ„nger som de inte skrivit sjĂ€lva och Ă€r sĂ„ typisk Ikeig som det bara gĂ„r. ”Luckety Split” Ă€r funkig och Geraint Watkins ”Soldier Of Love” blir dĂ„ naturligtvis popsoulig. Underbara ”Gone For Good” Ă€r taktfast bluesig och ”Loving You From Afar” framförs som en duett mellan Wendell och hans dotter Felicia. Det börjar trevande men tar sig efter hand. ”My Word Is My Bond” Ă€r en annan av plattans höjdpunkter. Bluesrockig R & B med ett blixtrande gitarrsolo. ”DrivinÂŽ In The DrivinÂŽ Rain” Ă€r frĂ„n Curtis Salgados hand blir dĂ„ en soulfylld blues. ”My Kind Of Girl” frĂ„n William Bell och Booker T. Jones förmedlar kĂ€nslan av Stax och doo-wop i samma andetag. Tung taktfast blues blir det Ă„ter i ”Darkest Hour”, ”Last Man Standing” Ă€r ytterligare en blues för att sedan avsluta albumet med den sĂ„ng som de brukar avsluta sina konserter med, ”Amazing Grace”, 7 minuter och 39 sekunder av himmelsk lycka, och med en gitarr som extra krydda. Sanslöst.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.