Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fehling, Annika
Rust & Gold
(Rootsy.nu)

Annika Fehling, oförtröttlig ute pÄ vÀgarna under de senaste Ären, Àr tillbaka med en ny platta som vi vÀntat pÄ sedan hennes gedigna »Fireflies« kom för tre Är sedan. DÄ samarbetade hon med producenten och musikern Will Kimbrough, och han finns med pÄ ett hörn nu ocksÄ. Ur samarbetet med honom föddes lÄtarna »Making it back« och »Better learn how to fly«, som nu finns med pÄ hennes nyslÀppta »Rust & Gold«. De bÄda skÀms inte för sig, men fulltrÀffen pÄ den nya plattan Àr »I know better« dÀr hon sjunger sÄ det gör ont i hjÀrtat. Den duetten sammanfattar inte bara skivans tema utan visar ocksÄ pÄ det geniala i att samarbeta med en av branschens mest osannolika figurer: den tyske americana-lovern Markus Rill. Ju mer Fehling gör med honom i fortsÀttningen, desto bÀttre.

LÄttiteln till trots drabbar inte »Lonely Love« pÄ samma sÀtt, trots att Peter LeMarc kÀmpar pÄ vid hennes sida. Sammantaget Àr »Rust & Gold« ruggigt bra, med en enda skönhetsflÀck i form av den inledande versionen av »Kristallen den fina«. Gitarristen Peder af Ugglas mÄ vara en av landets bÀsta, hÀr finns ÀndÄ ingen kemi som kan rÀdda denna slÀtstrukna variant av folkvisan.

Men detta Ă€r en randanmĂ€rkning. Försök har gjorts att jĂ€mföra Annika Fehling med en mycket tidig Shania Twain eller en mycket sen Jill Johnsson, med detta Ă€r bara trams. Fehling Ă€r en vackert rostig hjĂ€ltinna, stenhĂ„rd pĂ„ egna meriter, som fĂ„r oss att tro att vi Ă€nnu har guldkorn att vĂ€nta i livet. Hon har en fot i Nashville, den andra pĂ„ Gotland och hjĂ€rtat överallt. Om Monica Zetterlund var »ett lingonris i ett cocktailglas« sĂ„ Ă€r det bara att kapitulera: Recensenten mĂ„ vara helnykterist – Annika Fehling Ă€r icke desto mindre en frusen rauk-skĂ€rva i ett Jack Daniels-glas.

/Anna Carlstedt


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.