Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Molina, Juana
Wed 21
(Crammed Discs)

Efter militärkuppen 1976 flydde familjen Molina sitt Argentina och levde i exil i Paris i sex år. Under tonåren i Paris, formades Juanas syn på musik bl a genom att regelbundet lyssna på franska radiostationer med musik från hela världen. Det tillsammans med att hennes far, tangosångaren och kompositören Horacio Molina, gav henne gitarrlektioner från fem års ålder och att hennes mamma, skådespelerskan Chunchuna Villafañe, är en engagerad musikälskare som initierat Juana till hennes omfattande skivsamling.

Hon började skriva och spela in låtar och släppte sitt första album 1996. Efter släppet av hennes andra och tredje album blev hon snabbt känd och hyllad av den nya internationella indie/elektroniska folkmusikscenen. ”Tres Cosas” placerades i »Top Ten Records 2004« av New York Times. Hennes musik är mycket unik och personlig - lite slarvigt kan hon jämföras med Beth Orton och Björk - men Juana imiterar inte någon, hon är sin egen.

»Wed 21« är Juana Molinas sjätte album. Den här gången har hon utökat sin palett av instrument. Gitarrer, bas, trummor tillsammans med uppfinningsrik elektronik, vilket ger albumet en rikare, bredare och mer modig ljudbild. Hon är ansvarig för nästan alla ljud på albumet, hon har skrivit varje låt, producerar allt och spelar alla instrument.

»Eras«, har Juanas typiska kännetecken där melodin byggs upp av nyfikna motsättningar. Rösten och elektroniken, det akustiska och det förvrängda, spanska och engelska, poesi och nervighet.

»Sin Guia No« har en akustik gitarr och mjukt blås som hela tiden ligger i bakgrunden samtidigt som Juana sjunger fantastiskt harmoniskt. Lite längre in blandas tickande hi-hat och tunga trummor med körsång och det låter som inget annat. Det vrider, vänder och bubblar med energi.

”El Oso De La Guarda” svärmar full av elektroniska och psykedeliska rytmer och Molinas sköna sång är den perfekta motpolen med elektroniskt pling och plong och den fina akustiska gitarren.

Varje låt skulle man kunna beskriva på det här sättet men det bästa sättet att lära känna Juana är att lyssna. Det tar en stund att ta sig in i Juanas melodiska värld. Men när man är där så är man fast. Hon har alltid gjort fantastisk musik men med ”Wed 21” har hon tagit allt till nya nivåer.

Hennes mammas skivsamling lever mer än någonsin. Om än på ett annorlunda sätt.

/Thomas Lundvall

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.