Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Herda, Edward
Edward Herda presents The Wandrous Folly Vaughn Frogg
(Edward Herda)

Historien bakom Edward Herdas debut-cd Àr full av singer-songwriter-romantik. En flickvÀn gjorde slut, han sa upp sig frÄn sitt arbete för att bryta med allt det gamla utan att ha en aning om vart han skulle ta vÀgen. Han tog sina instrument, ett par gitarrer, en banjo, en mandolin och ett munspel, och flydde ut till ett litet skjul i öknen utanför Pioneertown i Kalifornien. DÀr vandrade han omkring, lyssnade pÄ tystnaden, tÀnkte, skrev ner sina tankar, berÀttade sina historier för sig sjÀlv och klinkade pÄ sina instrument. Nu turnerar han och sjunger sina sÄnger.

Jag vet inte om Herda har nÄgra kopplingar till vÄrat nordliga Europa, men han rÀknar in den första lÄten pÄ finska. Det finns ocksÄ nÄgot skandinaviskt i melankolin och den romantiska undertonen i musiken, texterna och framförandet. NÄgra lÄtar drar ivÀg mot country, men de allra flesta Àr kÀnslosam, eftertÀnksam, tillbakalutad americana nÄgonstans dÀr M Ward möter en nedtonad, akustisk Moneybrother.

Flest gĂ„nger har jag spelat ”Just like Juliet and Romeo”, ”If”, en duett med Leah Kouba, och ”Lover, sing a song I know” . I den sistnĂ€mnda sjunger Herda:

Lover, sing a song I know
I want to hear it in my heart, feel it from your soul

Lover, kiss me
Kiss me so damn hard you bend my faith, break my knees

These words she spoke
Moments before she choked on three more

Oh, oh, oh


I ”Western room”, ”Natural disaster” och ”Them days” svĂ€nger det aningen mer. Naturkatastrofen Ă€r Herdas flickvĂ€n som han kallar ”Tornado” och kanske Ă€r det henne han tilltalar Ă€ven i ”Western room”:

You can call me your Wild Billy Boy
I’ll call you my Calamity Jane
Share with me you tricks and a kiss from your lips
I’ll forever share with you my grave

Darling I’m a part of you
Like morning is to its dew
If we can find ourselves a wild western room
We can make all our dreams come true


Inspelningarna Àr enkla och Herdas röst ligger lÄngt fram i produktionen. Om jag blundar kan jag nÀstan tro att han sitter i rummet och sjunger.

LĂ„tarna bildar tillsammans en historia och det finns referenser i flera lĂ„tar till andra. Herda har smeknamnet ”The Frog”. Den röda trĂ„den löper genom personen Vaughn Frogg. Ett alter ego Herda beskriver som en del av sig sjĂ€lv under en period nĂ€r han inte riktigt visste vem han var. Under samma period försökte han sig pĂ„ stand-up comedy, arbetade som konstnĂ€rlig ledare i ett företag och snurrade runt pĂ„ stadens krogar pĂ„ nĂ€tterna. Fast besluten att leva efter sin egen devis att livet ska vara fyllt av originella tankar.

Enligt egen uppgift har han ett tjugofemtal lÄtar fÀrdiga att vÀlja frÄn till nÀsta cd. Flertalet av dem bÀttre Àn de som kom med pÄ debuten.

Det mÄste vara bra lÄtar.

/Mattias Syrén

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.