Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Banks, Darrell
I´m The One Who Loves You – The Volt Recordings
(Kent)

Den lysande soulsångaren Darrell Banks karriär startade med hans första singel ”Open The Door To Your Heart” i juli 1966 och avslutades i februari 1970 med en kula från en polismans pistol. Ironiskt nog hade hans då senaste album titeln »Here To Stay«. Karriären gav oss sju singlar och två album. Detta det andra albumet finns nu här återutgivet tillsammans med åtta bonusspår. Denna återutgivning skulle kunna kallas The Complete Volt Recordings om det inte hade varit för att han faktiskt gjorde fler inspelningar, men att de fortfarande är förvunna. Men det här räcker långt.

Darrell Banks har sina beundrare både bland Southern Soul- och Northern Soul-lyssnare, och dansare. Darrells inspelning av ”Open The Door To Your Heart” är en av de bästa soulsånger som har spelats in. Självklart blev den en värdemätare för de inspelningar som skulle följa. Ingen kom dock att nå samma nivå i total sammansatthet av starkt ljuv sång, instrumentuppbackning, arrangemang och produktion innan den korta karriären tog ett hastigt slut.

Den gospeldränkta sångrösten kombinerade det sötmjuka från Marvin Gaye och de tuffare tonerna från Wilson Pickett eller Solomon Burke. I bakgrunden närdes en dröm om att Darrell skulle kunna bli en efterträdare till Otis Redding. Vilket kommer till uttryck i balladen ”Love, Why Have You Forsaken Me”.

Men här får vi även stänk av Motown i ”Never Alone” och förebud om det Phillysound som kom att dominera 70-talet i ”Beautiful Feeling” eller ”Only The Strong Survive”.

Konkurrensen på Stax var tuffare än tuff vid åren kring övergången från 60-tal till 70-tal. Möjligen sågs Darrell inte som en högpotentiell stjärna från sin position på underbolaget Volt. Men onekligen fanns det hos Darrell Banks tillräckligt av röstresurser för att utgöra en möjlig stjärna.

Denna samling av spår inspelade under Darrells sista år, där några blev det andra albumet, några singelspår och några kom inte längre än till demos, visar en stark, stark soulsångare som kunde leverera över ett antal stilområden med självklar säkerhet.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.