Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
McLoughlin, Tony
The Contender
(Wild Eye Records)

Ibland hittar man nÄgot i skivbutiken (det finns trots allt nÄgra kvar, ju), nÄgot som man inte Àr beredd pÄ och som man inte visste fanns.

IrlĂ€ndaren Tony McLoughlin hade slĂ€ppt fem album utan att jag hade hört talas om honom. Jag fĂ„r syn pĂ„ en bild med en lĂ„nghĂ„rig mustachprydd man med hĂ„rstrĂ„n som Ă€r med vita Ă€n grĂ„, han tittar pĂ„ nĂ„got lĂ„ngt borta som vi inte ser och jag tĂ€nker att det hĂ€r ser ut som 70-talet. Men redan i första lĂ„ten upplever jag en man som behĂ€rskar tidlös Americana och som mĂ„ste ha bĂ„de Springsteen och Young som inspirationskĂ€llor – bĂ„de nĂ€r han skriver sina lĂ„tar och nĂ€r han framför dem. De handlar om sĂ„nt som rör sig i skallen hos en medelĂ„lders man. Och det Ă€r ju, som bekant, inte sĂ„ lite.

I förra veckan var han alltsÄ helt okÀnd för mig.

Nu Ă€r han en av de dĂ€r rösterna i min skivsamling, som oftast fĂ„r ta hand om scenen hemma i vardagsrummet. Hans fĂ€rska album »The Contender« har allt det dĂ€r som gör att man kan tĂ€nka sig att spela plattan frĂ„n början igen, nĂ€r den har kommit fram till finalackordet.

Det handlar om catchy och melodiös rock och redan i gitarrintrot pÄ varje lÄt, kÀnner man i att lÄten sitter dÀr och att nu mÄste det komma en röst som lever upp och tar hand om förvÀntningarna.

Och det gör det. McLoughlin sjunger med spets, han sjunger med vÀrme och styrka och han har soul i rösten. Varför har jag aldrig hört den hÀr mannen förrÀn nu, pÄ hans femte album, undrar jag.

Det finns sÀkert förklaringar, men strunt samma. Nu har jag upptÀckt en man och en röst som direkt platsar bland mina favoriter.

Bakom sig har han nÄgra för mig helt okÀnda lokala musiker som kan den hÀr genren. Det Àr tydligen inte nödvÀndigt att resa till USA för att fÄ fram den rÀtta Americana-kÀnslan i musik och sound. DÀremot Àr plattan mastrad i Nashville av skÀl som jag inte begriper, men som fackfolk i studiobranschen sÀkert kan förklara.

Lova mig en sak: lyssna pÄ Tony McLoughlin!

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.