Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lindgren, Richard
Driftwood
(Rootsy.nu)

Richard Lindgren Àr tveklöst en av Sveriges frÀmsta singer/songwriters. Han behÀrskar till fullÀndning konsten att skriva texter med djup och att ge dem melodier med stark karaktÀr. Och intrycken man fÄr av hans musik förstÀrks av hans sjÀlfulla röst.

Det finns de som sÀger att han lÄter lite Ät Tom Waits-hÄllet men att de innehÄllsrika texterna drar mer Ät Bob Dylan. Vi, som har haft chans att höra honom dÄ och dÄ pÄ Malmös scener de senaste tio Ären, hÄller stenhÄrt pÄ att han lÄter som Richard Lindgren.

Det har inte gĂ„tt fort. Men att fler och fler upptĂ€cker honom och hans musik bevisas av att han 2012 fick en fin utmĂ€rkelse av Live at Heart i Örebro, Sveriges största musikfestival. Priset bestod av ett lĂ„tskrivarstipendium, som innebar att han under en vecka fick bo pĂ„ Stora Hotellet, dĂ€r han i lugn och ro kunde skriva nya lĂ„tar och spela in dem i en studio tillsammans med ett antal Örebromusiker. Det blev sex stycken och de finns pĂ„ den hĂ€r nya CD:n, som med all önskvĂ€rd tydlighet visar upp Lindgrens talanger.

Det Àr lÄtar om livets bÄde smÄ och stora hÀndelser, om drömmar vi har, om sorger och besvikelser vi kan rÄka ut för, om smÄ och stora glÀdjeÀmnen. Och det finns bÄde allvar och humor i hans texter. SÄ detta Àr en imponerande liten lÄtskatt, nÀr man tÀnker pÄ att det mesta pÄ plattan Àr skapat under en veckas arbete.

Vad som slĂ„r mig nĂ€r jag har lyssnat pĂ„ »Driftwood« nĂ„gra gĂ„nger, det Ă€r att nĂ€stan samtliga lĂ„tar Ă€r ballader. Detta Ă€r nĂ„got som jag har letat efter mĂ„nga gĂ„nger: en platta med enbart stillsam musik, musik som skapar ett skönt stĂ€mningslĂ€ge att sjunka in i.

Det Ă€r ocksĂ„ en helt igenom akustisk platta dĂ€r lĂ„tarna kommer till oss ofta i smĂ„ lekfulla arr, ibland med hjĂ€lp av ovanliga instrument. Lindgren sjĂ€lv spelar piano och gitarr och de som har hjĂ€lpt till att placera Örebros musikhögskola pĂ„ kartan Ă€r Olle Unenge, akustisk gitarr, Simon Nyberg, banjo, mandolin och akustisk gitarr, Robin Mossberg, stĂ„bas, Kajsa Zetterlund, violin, Mats Lindström, bouzouki och Andreas Svensson, accordion.

Det kÀnns som en mycket speciell platta. Och det fina samarbetet med örebroarna har fortsatt

De senaste spelningarna pĂ„ hemmaplan har varit med musikerna pĂ„ »Driftwood«.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.