Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Slow Fox
Like The Birds
(Rootsy.nu)

Wow, vilket debutalbum.

Det stora grÀnslandet americana/country Àr inte den enklaste genre att ge sig in i. DÀr Àr det ett flöde av utgÄvor och mÄnga fantastiska talanger och röster dyker upp stÀndigt. Speciellt de senaste Ären och inte minst frÄn det stora landet i vÀst.

Men Slow Fox kommer frÄn den stora staden i norr, UmeÄ och Àr Sofia Henricsson. Ibland upptrÀder hon solo, ibland i duo med sin syster Fanny, ibland i trio och ibland med fullt band.

Men oavsett konstellation av medmusiker Àr det alltid med Sofias uttrycksfulla sÄngstÀmma och hennes lÄtar som Àr i fokus. Det Àr viktigt att pÄpeka för Sofia Àr en lÄtskrivare som redan nu har samlat pÄ sig en imponerande lÄtskatt.

”Like The Birds” har elva starka melodier som fĂ„r mig att leta i skivhyllan efter bĂ„de Gillian Welch och Alison Krauss - inga dĂ„liga jĂ€mförelser. Rösten finns dĂ€r och Sofia sjunger med stor inlevelse och kĂ€nslighet utan att behöva ta till stora överdrivna gester. Det Ă€r svĂ„rt att vĂ€lja favoritlĂ„tar och det brukar vara ett tecken pĂ„ kvalitĂ© rakt igenom hela albumet. Olika favoriter vid varje lyssning.

ÖppningsspĂ„ret ”Morning After” lyssnar jag pĂ„ fler gĂ„nger i rad. Duetten ”Hard Work” med Jakob Nyström Ă€r en klassisk man/kvinna duett med vĂ€l avvĂ€gd steelguitar. ”None The Wiser” Ă€r en nĂ€stan sex minuter lĂ„ng eftertĂ€nksam ballad som Ă€r perfekt placerad som sista lĂ„t pĂ„ ett rakt igenom lysande svenskt album.

LĂ„tarna har testats live och varierande arrangemang har provats fram i studion sĂ„ att varje lĂ„t har hittat sin definitiva form. Ett inspelningssĂ€tt som fler nya artister borde prova pĂ„. Inte sĂ„ brĂ„ttom - ta det lugnt eller ”slow” med andra ord.

DÄ blir det sÄ hÀr bra.

/Thomas Lundvall

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.