Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Resentments, The
Ghost Ship
(Blue Rose Records)

»Ghost Ship« Àr The Resentments sjunde album - jag har slarvigt nog inte hört nÄgot av de tidigare - och att medlemmarna i Ätminstone nÄgra fall Àr gamla rutinerade rockrÀvar gÄr inte att ta miste pÄ. Spökskeppet svÀnger gott och lÄtskriveriet hÄller hög klass. Rötterna ligger ovan mark och blir till en översikt av delar av min skivsamling.

»Nothin’ I can do« öppnar och lĂ„ter som en tĂ€nkbar felande lĂ€nk mellan Miracles och Nick Lowe. Alldeles förtjusande. I »Space between« rockas det rakare och Dylanarvet gör sig pĂ„mint. Under »Love ain’t thru with you« kommer jag pĂ„ mig med att tĂ€nka Mick Jones och sĂ€rskilt »Train in vain«.

Och pÄ den vÀgen Àr det. Men det finns nÄgra Àss och personlighetsmarkörer som gör plattan till nÄgot mycket mer Àn en stilövning. SÄngen Àr stark och egen(sinnig). LÄtarna vÀjer inte för spÀnnande harmonier och udda melodiska element. Ingenting lÄter anstrÀngt, sökt eller krystat.

LÀgg dÀrtill en attraktiv instrumentering, med dominerande akustiska instrument som gitarrer, resonator och mandolin, och du finner en skiva som förvisso inte pekar ut en ny vÀg att gÄ, men som likt en annan Mo Farah tar sig sig fram lÀngs kÀnda farleder pÄ allra ledigaste sÀtt.

Flera spÄr Àr ballader och lÄngsamhet i kombination med intensitet Àr en av bandets paradgrenar. Lyssna t ex pÄ suggestiva »Lookout mountain«.

Jag tycker ocksÄ om den tydliga produktionen, dynamisk pÄ ett nÀrmast 70-talsvis som den Àr. Om musiken sedan Àr alt-country, poprock, americana, blue-eyed soul eller nÄgonting annat kan definitivt kvitta. Jag hör smÀltdegelmusik av allra bÀsta mÀrke.

/Bengt O Tedeborg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.