Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
RĂžrdam, Jan
Extraordinary Heart & Soul
(Bonfire Music)

FÄ svenskar kÀnner vÀl till den hÀr köpenhamnaren.

Jan RÞrdam Àr desto mer vÀlkÀnd av danskar i alla Äldrar.

Han kan tilltalas som gitarrist, sÄngare, producent eller kompositör. Bland allt annat har han komponerat björnen Bamses populÀra visor för barn-TV och glatt smÄdanskar med deras motsvarighet till vÄr svenska julkalender. Han har gjort musik till flera danska lÄngfilmer. Och han har smugit sig in i danska jazzkretsar.

RĂžrdam har sĂ„ vitt jag vet aldrig siktat in sig pĂ„ Sverige, men hans nya CD, »Extraordinary Heart & Soul«, Ă€r av den klassen att den borde kunna hitta lyssnare inte bara hĂ€r utan ocksĂ„ i en rad andra lĂ€nder dĂ€r man förstĂ„r engelska. Lyssnare som har lĂ€mnat ungdomen bakom sig och nu befinner sig i medelĂ„ldern mĂ„ste kĂ€nna sig berörda av RĂžrdams lĂ„tar. Texterna Ă€r skrivna av en engelsman, Brian Patterson, och handlar oftast om vilka kĂ€nslor vi har inom oss, nĂ€r vi befinner oss nĂ„gonstans mitt i livet. En titel som »Sorry That your Flowers Arrived Too Late« Ă€r betecknande för projektets art, det handlar lite om humor och mycket om vanliga kĂ€nslor som berör oss alla. Det Ă€r 12 lĂ„tar, ballader nĂ€stan allihop och det Ă€r bara ibland som det lĂ„ter lite vĂ€l avskalat a la demoinspelning.

Vi fĂ„r orden serverade till RĂžrdams tonsprĂ„k, som hela tiden rör sig i en lugn och behaglig miljö. Hans röst har muskler och han spelar sjĂ€lv inte bara gitarr utan ocksĂ„ t ex ukulele och mandolin. Han vet precis hur han ska skapa den rĂ€tta stĂ€mningen, framför allt med hjĂ€lp av Kaare Munkholms smygande vibrafonspel. Tillsammans bygger de upp en rad luftiga scener, dĂ€r vi ocksĂ„ kan höra sĂ„ngerskan Nynne Hansen i bakgrunden. Den lugna stĂ€mningen fĂ„r sin karaktĂ€r ocksĂ„ genom att RĂžrdam har valt att spela in hela materialet utan trummor. Det gör bara en musikant som vĂ„gar gĂ„ utanför vanliga ramar och mallar och det ger plattan ett skimmer som ibland glittrar likt en stjĂ€rnklar natt vid Öresund.

Det Àr en speciell CD som Jan RÞrdam har kreerat i sin studio ombord pÄ en husbÄt mitt i Köpenhamn. Den markerar en ny vÀg för hans skapande och den ger mersmak.

För barnens skull hoppas jag att han hinner med Bamse ocksÄ.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.