Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Guy, Buddy
Rhythm & Blues
(RCA)

Buddy Guy framför sin blues med intensiv entusiasm. Det gjorde han redan 1958 nÀr han spelade in sina första lÄtar för Artistic i Chicago och det gör han nu 2013 55 Är senare 77 Är gammal. Gitarrspelet blixtrar och sÄngen Àr kraftfullt fyllig. Hans prickiga Buddy Guy 1989 Fender Custom Stratocaster Àr byggd för att kunna ge ifrÄn sig ett fyrverkeri av toner i alla dess olika fÀrger. Svarta som synden, röda som blod och vita som oskulden, vÀl placerade in i och runt om de 21 lÄtarnas vÀlkÀnda bluesklichéer. Vi hör det hÀr och vi har hört det förr. Historierna om kÀrlek i alla dess former, om resor frÄn och till och om hur livet till slut faktiskt blev.

SĂ„ startar detta dubbla album ocksĂ„ med ”Best In Town”. Referenser till kĂ€nda artister som ger strofen ”you donÂŽt have to be the best in town, just try to be the best until the best comes around” klarhet i musikerlivets symbolik. ”Justifyin®” Ă€r en sĂ„ng om kĂ€rlekens bedrövelser som övergĂ„r till en sĂ„ng med sociala kommentarer samlade i upprördhet och ilska.

Rhythm & Blues har ett antal duetter. Fem sÄnger som visar att Buddy Guy Àr en stor sÄngare. Ingen Àr riktigt stor nog att sjunga med Buddy Guy. Man bara byter strofer med varandra. Och dÄ Àr det inte vilka sÄngare som helst vi pratar om hÀr.

Klart sĂ€msta lĂ„t Ă€r i mina öron Buddy Guys och Kid Rocks tolkning av ”Messing With The Kid”. OsĂ€kerhet och tvekan skrivs med stora bokstĂ€ver över hela framförandet. ”Messing With The Kid” var ju annars den gamla vapendragaren Jr. Wells paradnummer. En lĂ„t som han och Buddy framförde tillsammans mĂ„nga gĂ„nger genom Ă„ren. Allt bleknar i jĂ€mförelse. Ska ocksĂ„ sĂ€gas att det var Earl Hooker som spelade gitarr pĂ„ den första av Jr. Wells inspelningar av lĂ„ten 1960.

Keith Urban kommer in i ”One Way Away”, ett i sammanhanget smeksam soulnummer med countryklang. ”What You Gonna Do About Me” med Beth Hart Ă€r snabbt huggande och vĂ€l anpassad för Beths Joplinlika sĂ„ngröst. ”Evil Twins” har tre medlemmar frĂ„n Aerosmith som gĂ€ster. Det Ă€r Steven Taylor sĂ„ng och de bĂ„da gitarristerna Joe Perry och Brad Whiteford. Tre gitarrister slĂ„ss om utrymmet. Buddy gĂ„r vinnande ur kampen och Joe och Brad tar inte ens andra och tredje platsen. Femte och sista gĂ€st Ă€r den unga uppĂ„tgĂ„ende stjĂ€rnan Gary Clark, Jr., som bidrar med sĂ„ng och gitarr in ”Blues DonÂŽt Care”. En lĂ„t som har ett fint vĂ€xelspel mellan de bĂ„da duktiga gitarristerna.

Blueshalvan startar med Ă€r vĂ€gvisare. ”Meet Me In Chicago” Ă€r en snabb hyllning till The Windy City. Men Ă€nnu bĂ€ttre Ă€r efterföljaren ”Too Damn Bad”, en traditionell blues med vandrande bas, honky-tonkpiano och frenetiskt gitarrspel.

”I Came Up Hard” Ă€r ocksĂ„ en lĂ„t med biografiska inslag. En sĂ„ng som lyssnarna ofta förvĂ€ntar sig frĂ„n Buddy Guy. En sĂ„ng som fungerar som en önskelĂ„t och handlar om Buddys liv och uppvĂ€xt. En lĂ„t som alla vill höra och som sĂ€llan misslyckas. Det gör den inte hĂ€r heller.

Rhythm & Blues bygger till stora delar vidare pÄ det koncept Buddy Guy har utvecklat pÄ sina senaste plattor. En stark fortsÀttning pÄ Skin Deep och Living Proof, som ocksÄ fÄr den föregÄende Live At Legends att kÀnnas som ett mÀrkligt mellannummer.

Det Ă€r inte sĂ„ stor skillnad pĂ„ de bĂ„da plattorna. BĂ„da passar vĂ€l in under rubriken gitarrburen blues/rock. Och bĂ„da har som vanligt trummisen och producenten Tom Hambridge som flitig lĂ„tleverantör i samarbete med Richard Fleming. Även om nĂ„gra klassiska standardlĂ„tar som ”Messing With The Kid”, ”Poison Ivy” och ”Well I Done Got Over It” klĂ€ms in tillsammans med sĂ„nger dĂ€r Buddy Guy ocksĂ„ har haft ett finger med i spelet.

Även om kvalitĂ©n inte Ă€r jĂ€mn över de bĂ„da plattorna sĂ„ Ă€r kĂ€nslan Buddy Guys blues förmedlar stark och bestĂ„ende. Vilka sĂ„nger som Ă€r svaga och vilka som Ă€r starka blir i det hĂ€r fallet en personlig bedömning, medan framförandet kan knappast fĂ„ nĂ„gon att klaga. Det Ă€r Rhythm och det Ă€r Blues hela vĂ€gen.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.