Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
T-Bear & The Dukes
Ice Machine
((Egen utgivning))

Svensk blues lever, men inte pÄ nÄgon bredare marknad. Dagens bluespublik bestÄr till största delen av grabbar som börjar bli gubbar.

Blues Àr ju 1800-tal. FrÄn början var bluesen de svartas egen musik med arbetssÄnger som förhoppningsvis skulle göra slavarbetet lÀttare. Den hördes först i sydstaterna och spreds sÄ smÄningom Àven till vita musikÀlskare. Det var nÀr grammofonen och 78-varvarna hade gjort sin entré och nÀr vita och svarta kunde besöka samma klubbar i storstÀderna. 1920 fick de blÄ tonernas musik sitt genombrott, först i Chicago, dÀr man först experimenterade med en elektrifierad gitarr, som gav musiken en ny kraft. Och idag anvÀnds idéer frÄn bluesen i jazz, rock, soul, country och allt annat som kan kallas americana.

Och den renodlade bluesen lever Àn idag. Svarta bluesartister pensionerar inte sig, de spelar sin musik lÄngt upp i Äldrarna sÄ lÀnge fingrarna kan röra sig och rösten hÄller. MÄnga har en livslÄng karriÀr bakom sig. B B King och Muddy Waters hör till de stora legenderna och dit rÀknas ocksÄ Leadbelly, Blind Lemon Jefferson, Ma Rainy, Bessy Smith och flera andra som har blivit inskrivna i bluesens historia. I dagens bluesvÀrld finns ocksÄ vita och yngre artister som Tommy Castro och Jimmy Burns. Med yngre menas framför allt 40+.

Inte heller i Sverige hittar vi nÄgra yngre utövare av bluesmusik. Men vi har artister som gÀrna lÀgger in en eller annan blueslÄt i sin repertoar. Mats Ronander och Nisse Hellberg hör hit. Andra har en repertoar dÀr bluesen har övertaget. Hit kan vi rÀkna Totta NÀslund, Rolf Wikström och Peps Persson.

Och sÄ finns det Ätminstome en renodlad bluesartist i vÀrldsklass: Sven Zetterberg.

Han har bevisat sin klass bÄde pÄ scenen och pÄ flera utmÀrkta CD-album.

Men finns det fler av hans kaliber?

Och nu kommer vi, efter denna ansprÄkslösa snabbsammanfattning av bluesens historia, Àntligen fram till vad det hÀr skulle handla om: en alldeles fÀrsk platta med en svensk modern bluesartist. Han heter Torbjörn Solberg, kommer frÄn VÀrmland, sjunger pÄ engelska och har artistnamneet T-Bear.

Tidigare har han slĂ€ppt tvĂ„ CD med ett sjumannaband. PĂ„ nya plattan »Ice Machine« har han gĂ„tt ner till kvartett och det Ă€r inget vi ska protestera mot. TvĂ€rtom, hĂ€r hör vi hur Solbergs vĂ€ltrĂ€nade röst och stilriktiga gitarrsound tar initiativet frĂ„n första stund och fĂ„r en tung Hammond att bli följeslagare. Det Ă€r Paul Wagnberg som skickligt spelar orgel och kompletterar med andra tangentinstrument. Basen spelas av Jan LillsĂ€ter och bakom trumsetet sitter Henrik Berg. Tillsammans gör de Solbergs egna lĂ„tar till en njutning för alla sinnen. Det gungar och svĂ€nger som det ska och i balladerna upplever man musikens makt att skapa stĂ€mning. Blues Ă€r musik som garanterat gĂ„r innanför skinnet.

Det börjar med en instrumentallÄt. En sÄdan dÀr bluesig lÄt som man glider fram pÄ och som skapar förvÀntningar. Och efter den inledningen fÄr vi tio lÄtar som placerar T-Bear pÄ den blueshylla dÀr Sven Zetterberg tidigare har varit ensam.

Av de tio lÄtarna har Solberg skrivit Ätta, de tvÄ andra har han lÄnat av Stevie Ray Vaughan och Willie Dixon.

Jag har varit pÄ bluesklubbar i Austin, Memphis och New Orleans och jag lovar att inget lokalt eller halvkÀnt band som jag har sett och hört dÀr, har varit mer vÀrt att lyssna pÄ Àn det hÀr svenska fyramannabandet.

Svensk blues lever. Publiken blir bredare och bredare, men det mÀrks bara pÄ livremmarna.
Plattan finns nog inte överallt, men kolla www.tbear.se för info!

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.