Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Paavo
The Third Song of the Peacock & Live in RĂ€ttvik
((Found You Recordings/Plugged)

PÄ nya skivan »The Third Song of the Peacock« framtrÀder gruppen Paavo som en trio. PÄ de bÄda tidigare albumen har vi hört en septett, sex gruppmedlemmar och en gÀstblÄsare. PÄ nya skivan kallar sig gruppen Paavo III, vilket ger en antydan om formatet. Dock tillskrivs den medföljande dvd:n »Live in RÀttvik« Paavo VIII, fast gruppen dÀr blivit en nonett.

Om vi ska fortsĂ€tta rĂ€kneövningen understryker siffrorna att Paavo i mycket Ă€r sĂ„ngerskan Sofia Jernbergs och pianisten Cecilia Perssons projekt. Rytmsektionen Clas Lassbo och Gustav Nahlin och saxofonisterna Nils Berg och Thomas Backman Ă€r vĂ€sentliga för gruppdynamiken och Paavos egenartade sound, men idĂ©erna kan Ă€ven söka sin form i ett mer avskalat format. Och sĂ„ det hĂ€r med oktett och nonett; jag antar att det Ă€r ett medvetet ”rĂ€knefel” i stil med handbollen, ett trick för att understryka överraskningen och det oförutsĂ€gbara.

MÄ vara som det vill med det. BÄde trion och nonetten Àr utsökta grupper. Trion fylls ut av Fredrik Ljungkvist pÄ tenorsax och klarinett. Cecilia Perssons pianospel blir tyngre och mer expressivt, trots sina rötter i impressionismens fint utmejslade nyansrikedom. Ljudbilden Àr naknare Àn i de större formaten, och Àven Ljungkvist brister ut i tungt kantiga kaskader och envist fasthÄllna toner som skapar sin egen provokativa diskursivitet i den öppna ljudrymden.

Och sÄ Sofia Jernbergs vidunderliga röst. Hon tÀnjer den till det yttersta, vÀxlar mellan skira, utdragna toner och vÄldsamma attacker mot det sÀrprÀglade tonsprÄk hon sjÀlv skapar i sin sÄng. Ibland ligger hon tonalt jÀmsides med Cecilia Persson, ibland gÄr hon i clinch med sina medmusiker - som för att pröva hÄllbarheten i sina improvisationer.

Ytterst handlar det ocksÄ om ypperlig improvisationskonst. Förutom ett par kompositioner av Per Henrik Wallin bestÄr albumet av stycken skrivna av Sofia Jernberg och Cecilia Persson. Men kompositionerna Àr skisser, utkast för idéer som genererar ett friare flöde. Ibland möts de skilda rösterna i flödet, ibland bryts de mot varandra i ett bÄngstyrigt meningsskapande.

Musiken pÄ dvd:n pendlar pÄ samma sÀtt mellan det skrivna och en vildare frihet. Förutom den ordinarie sextetten hör vi Fredrik Ljungkvist, trumpetaren Emil Strandberg och saxofonisten Marcelo Gabard Pazos. Alla tre gÀstade för övrigt Paavos förra skiva, och nu möter de Paavo i livetagningar frÄn en vind över ett gammalt mejeri i Dalarna gjorda 2011. Flera av lÄtarna kommer frÄn Paavos första skiva, utgiven Är 2007. De nya tolkningarna visar vilka möjligheter och öppningar som kompositionerna ger, och jag lyssnar - och tittar - i djup fascination.

Det finns en oerhörd rikedom i Paavos musik. Den utmanar, den skÀr djupa revor i tonaliteten, men den skapar ocksÄ utsökt skönhet i sin egen rÀtt. För alla vÀnner av kvalificerad improvisationskonst, alltsÄ för alla seriösa lyssnare, Àr gruppens musik omistlig.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.