Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Groove på Svenska
(Amigo)

Efter gårdagen låg ett nageltjockt lager av stelopererat rockdamm lite varstans i lägenheten. Ordinära borttagningsmedel – både de som blandas med vatten och de i koncentrerad form – hade ingen verkan. Svetten darrade följsamt längs ryggraden under några oändligt lång minuter innan en lösning uppenbarade sig i en hög skivor vid stereon. Några simsalabim senare blänker köket, duschen, matbordet och resten av min enkla boning.

Så ja, det räcker med Alice Babs version av Carole Kings »Been to Caanan« för att de jobbiga sviterna från Live 8-spektaklet ska vara som bortblåsta. Babs, då med förnamnet Funky, bildar grooviga regnbågar i varje insjungen refräng som i sin tur talar till fötterna om att nu är det dans som gäller.

Därefter blandar samlingsskivan »Groove på Svenska« helt smärtfritt genrer, det viktiga är svänget, att lyssnaren inte kan, inte vill sitta still. Målet är att folk som jag, stel 23-årig med grava synproblem ska röra på sig mer än vanligt.

All heder därför till eldsjälarna på Juhani Ekstrand och Ulf Lindqvist på Amigo som har grävt fram dessa 17 exempel på »blågul jazz, funk, afro, soul, pop & rock« och sammanställt dem till en väl sammanhållen skiva.

Enda invändning kommer från en störande känsla inombords om att Sylvia Vrethammars »En Lärling på våran Gård« endast en skrattretande stoppkloss. På något sätt passerar inte låten alla kontrollpunkter. Kanske beror det på Vrethammars röst? Kanske på tanken att det inte är Dusty som sjunger? Låten är i alla fall alldeles för fluffig i all sin bonnigt svenska prakt för att falla mig i smaken.

Men den svagheten vägs upp av den fascinerande »You never Come Closer« med Doris. Musiken trollbinder, liksom sångerskans sparsmakade röst som verkar gömma så mycket bakom fraseringen. Som om små hemligheter kan uttydas om man bara lyssnar tillräckligt noggrant. Och när musiken tycks stanna, för att sekunden senare dras igång igen av en överpumpad bas som egentligen rör sig alldeles för sakta sitter jag varje gång på helspänn.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.