Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jones, Diana
Museum Of Appalachia Recordings
(Proper Records)

Diana Jones spelade in sitt fjÀrde album under tvÄ dagar i december i fjol i Peters Homestead Cabin, Museum Of Appalachia, Clinton, Tennessee. Med en stilla brinnande eld i den jÀttelika öppna spisen och tillsammans med Matt Combs och Shad Cobbs i en ring runt mikrofonen spelade hon in elva mycket personliga och mycket vackra sÄnger. SÄnger som springer ur den tidiga folkliga countrymusikens hemtrakter i bergen och som förvaltats över Ären av förfÀder.

Underlaget till sÄngerna har funnits i Dianas huvud sedan hennes farfar förde över sin kÀrlek och sitt arv efter den gamla traditionen av musik frÄn Appalacherna. Starka och jordbundna kÀnslor fÄr ord, som blir till historier, som i sin tur ger lÀngtan och förtröstan. De Àr inte religiösa i den meningen, men de bÀr en stor tro och ett stort hopp för framtiden. Det Àr hÀr Diana Jones hjÀrta finns. Det kan vi höra lÄng vÀg. Inget har lÄtit lika innerligt tidigare.

Diana Jones har ocksĂ„ en mycket personlig och unik sĂ„ngröst. Den höga och lite dovt nasala rösten frĂ„n djupet av kroppen har en förtrollande klang. Den rullar fram pĂ„ gitarrens strĂ€ngar och bĂ€r orden framför sig. Den griper tag och drar en med. Du kan inte stĂ„ emot. Och varför skulle du. För tillsammans med Matts och Shads fiol, banjo och mandolin och Joe DeJarnettes bas skapas en samklang som sprakar like stilla men eldigt som lĂ„gorna i brasan. Samma kĂ€nsla som Ă€ven vĂ€xte fram hur sĂ„nger med The Carter Family. Ta den inledande ”O Sinner” eller ”Satan” som exempel. Eller varför inte ”OrphanÂŽs Home” som beskriver hur det Ă€r att vara ensam och bortglömd pĂ„ jorden som ett förĂ€ldralöst barn, lĂ„ngt frĂ„n Guds himmel.

”DrunkardÂŽs Daughter” berĂ€ttar om relationer och desperationen av att ha en alkoholiserad fader, ”Ohio” om ett liv exil, ”Lost O Love” om ett misslyckat förhĂ„llande och ”Song For A Worker” om resultatet av hĂ„rt arbete. KĂ€rleken till ”Tennessee” blir tydlig i sĂ„ngen med samma namn och i det avslutande a cappella-stycket ”The Other Side”, tillsammans med John Lilly, sjunger de om att mötas i evigheten pĂ„ andra sidan.

Även om historierna har fĂ„tt en Ă€ldre form och uttryck Ă€r innehĂ„llet dagsaktuellt. Beskrivningen av relationer och kĂ€nslor skulle kunna fungera lika vĂ€l i dagens asfaltdjungeln som i de milsvida öde skogstrakterna av östra Tennessee för 100 Ă„r sedan.

Melankoliska öden, drömmande kÀrlek och svÄrmod. Appalacherna Àr lika mycket en flykt tillbaka till den tids som var förr för Diana Jones som en kÀrleksförklaring till framtiden. Det finns hopp.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.