Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bush, William J.
Greenback Dollar: The Incredible Rise of The Kingston Trio
(Bok, Scarecrow Press, 2012)

Greenback Dollar: The Incredible Rise of The Kingston Trio Àr mÀrkligt nog den första biografin om USAs första supergrupp. JÀmfört med utbudetav biografier, memoarer och intervjuböcker om och av andra artister av varierande betydelse Àr det nÀrmast otroligt att det tagit ett halvt sekel efter genombrottet med Tom Dooley att fÄ fÄ gruppens karriÀr sammanfattad i bokform.

För fakta talar för sig sjÀlv: 14 album nÄdde Top 10 pÄ Billboards albumlista, varav fem toppade listan. Mellan 1958 till 1963 var The Kingston Trio otvetydigt den mest populÀra vokalgruppen i vÀrlden, som pÄ egen hand bidrog till att bana vÀg för sextiotalets mer radikala folkmusikvÄg dÀr Bob Dylan, Peter, Paul and Mary och Joan Baez blev gallionsfigurer och som i högre grad var influerade av The Weavers och Almanac Singers som i det tidiga femtiotalet sjöng sÄnger med en tydlig politisk udd om orÀttvisor i hÄrt segregerat USA.

Bush har under flera Är intervjuat de gruppmedlemmar som ingick de tvÄ första konstellationerna av The Kingston Trio; Bob Shane, Nick Reynolds, Dave Guard och John Stewart som 1961 ersatte Guard. Dessutom kommer familjemedlemmar, skivbolagsfolk och konkurrenter vÀl till tals. Boken innehÄller för övrigt en utmÀrkt notförteckning med information om var och nÀr och med vilka intervjuerna gjordes.

Bush skriver övertygande och engagerat om de tidiga Ă„ren, den plötsliga monumentala framgĂ„ngsvĂ„gen dĂ„ Tom Dooley nĂ„dde förstaplatsen pĂ„ singellistorna i praktiskt taget hela vĂ€rlden till det sista framtrĂ€dandet 1967 pĂ„ klubben ”The Hungry i” i San Fransisco dĂ€r det hela en gĂ„ng började.

Capitol, som med tvekan skrivit kontrakt med gruppen och mer eller mindre tvingats slÀppa Tom Dooley frÄn debutalbumet efter att radiostationer runt USA plötsligt började spela lÄten, insÄg snabbt vilken guldkalv man fÄtt tag i. Under Ären 1958 till 1961 slÀpptes tio album, idag en ofattbar siffra. Tillsammans med Capitol-kollegan Frank Sinatra bidrog KT i hög grad till att populÀrisera LP-skivan som format. KTŽs stora publik fanns framför allt pÄ de amerikanska universiteten vars studenter tillhörde den ungdomsgrupp som fÄtt del av efterkrigstidens expanderande ekonomi. Universiteten var helt enkelt basen för gruppens verksamhet sÄvÀl publikt som ekonomiskt.

1961, nÀr gruppen stod pÄ toppen av karriÀren valde Dave Guard att hoppa av. Orsaken till avhoppet har varit omtvistat. I boken fÄr alla involverade komma till tals och fram skymtar en alltför vanlig beskrivning av vem som ska bestÀmma mest, val av material, oklarheter i den ekonomiska redovisningen osv.

John Stewart, dĂ„ medlem i Kingston Trio-influerade The Cumberland Three, tar Guards plats. Stewart Ă€r inte obekant för Shane och Reynolds dĂ„ de tidigare spelat in ett par av hans sĂ„nger. Stewart beskriver i boken den omtumlande upplevelsen att hastigt bli medlem i dĂ„tidens populĂ€raste grupp, att gĂ„ frĂ„n att vara beundrare till att vara medlem. ”Plötsligt behövde jag inte lĂ€ngre vĂ€nta pĂ„ det nya Kingston Trio-albumet, nu var jag med och spelade in det!”. Dock var Stewart aldrig fullvĂ€rdig medlem i den bemĂ€rkelsen att han blev en del i företaget Kingston Trio Inc. Stewart hade istĂ€llet fast mĂ„nadslön, vilket senare skulle bli en orsak till brĂ„k framför allt mellan Stewart och Frank Werber, manager och tredje delĂ€gare i företaget.

Den nya konstellationen slÀppte 12 album fram till 1967 dÄ gruppen upplöstes. Sammanlagt 22(!) album blev det om man rÀknar frÄn debuten 1958. En svindlande utgivningstakt jÀmfört med idag.

Vid en genomlyssning av KTŽs produktion slÄs man av hur bra det lÄter, ljudbilden Àr hÀpnadsvÀckande, man nÀstan knockas av att det handlar om tre stÀmmor och tre akustiska gitarrer. Dessutom kÀnns lÄtmaterialet Àn idag relevant och angelÀget. I jÀmförelse med andra grupper som kom fram i slutet av femtiotalet, exempelvis Brohers Four och New Christy Minstrels, har KTŽs musik stÄtt sig ovanligt vÀl.

Vilken version av trion som Àr den bÀsta har alltid varit föremÄl för heta diskussioner bland fansen. Stewart har sjÀlv uttryckt att nÀr han vÀl kom med sÄ upptÀckte han att orsaken till att han sjÀlv gillat gruppen var just det faktum att Dave Guard var med!

De tvĂ„ versionerna (Guard alternativt Stewart) Ă€r dock musikaliskt ganska olika och hade en publik som Ă„ldersmĂ€ssigt och politiskt skiljde sig Ă„t. Vilken konstellation man föredrar, anser jag hĂ€nger mer samman med vilken version man först exponerades för. Även om jag hörde Tom Dooley nĂ€r den blev en hit i slutet av femtiotalet Ă€r det EP-skivan med Where Have All the Flowers Gone och The New Frontier frĂ„n 1963 som gjorde intryck pĂ„ mig och bidrog till att jag hĂ„ller Stewart-trion högst. Guard hade ett mer intellektuellt och studentikost anslag medan Stewart var uppvĂ€xt med rock-and-roll. Stewart var ocksĂ„ mer i samklang med den medborgarrĂ€ttsrörelse som vĂ€xte sig stark i början av sextiotalet, nĂ„got som Ă€r vĂ€ldigt tydligt pĂ„ gruppens otvetydigt starkaste album; New Frontier och Time to Think.

Att folkmusikvĂ€rlden hade en tudelad instĂ€llning till KTÂŽs kommersiella framgĂ„ngar illustreras mĂ„lande i boken av Nick Reynolds; diskreta förfrĂ„gningar var legio frĂ„n hugade lĂ„tskrivare som inte ville riskera att utsĂ€ttas för kollegors spott och spe att man erbjudit sina lĂ„tar till en kommersiell grupp. En annan illustrativ episod som beskrivs i boken Ă€r nĂ€r Dylans manager Al Grossman försöker portförbjuda KT att framtrĂ€da pĂ„ Newportfestivalen för att de Ă€r för ”kommersiella”, men som senare inte drar sig för att skicka en demo med sĂ„nger skrivna av sitt nya fynd Bob Dylan och förfrĂ„gan om intresset för den unge mannens sĂ„nger.

Bush har med sin bokförtjĂ€nstfullt bidragit till att sĂ€tta fokus pĂ„ den stora betydelse Kingston Trio hade, inte minst i rollen som föregĂ„ngare till sextiotalets mer radikala folkmusikvĂ„g. Kingston Trio var tog inte politisk stĂ€llning pĂ„ det sĂ€ttet som sextiotalskollegorna gjorde och hade heller inte nĂ„gon mĂ„lsĂ€ttning att göra det. ÄndĂ„ Ă€r LPn Time to Think (1964) ett tydligt politiskt stĂ€llningstagande i skuggan av Kennedymordet. I decennieskiftet mellan femtio- och sextiotal bidrog gruppen till att stora delar av den dĂ„varande ungdomsgenerationen skaffade sig gitarrer och började spela. Det bidraget kan ingen ta ifrĂ„n dem. Eller som Bob Shane uttrycker det i boken pĂ„ frĂ„gan vad gruppen betytt:

”Hell, we got America up on it®s feet and sing!”

/Lars Svensson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.