Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Russell, Tom and the Norwegian Wind Ensemble
Aztec Jazz
(Proper Records)

GrÀnslandsridaren Tom Russell Äterkommer hÀr med ytterligare ett album som bygger pÄ Russells lÄnga erfarenhet som en av Amerikas frÀmsta singer-songwriter och ett samarbete med en 32 musiker stor blÄsorkester, The Norwegian Wind Ensemble, frÄn Halden, Norge i maj 2012. Med sina 28 album i bagaget har Tom Russell byggt upp en storhet och aktning för en musik som vandrar i grÀnslandet mellan Amerika och Mexiko och bygger pÄ lika delar folkmusik, blues och rock.

HĂ€r i Norge och med det stora blĂ„set som uppbackning blir de gamla klassikerna lite annorlunda. Även om Tom lĂ„ter som vanligt med sin styrka och tydlighet blir det Ă€nnu lite mĂ€ktigare och imponerande att höra ”Nina Simone”, ”Guadalupe”, ”Stealing Electricity”, Goodnight Juarez” och de andra klassikerna. SĂ„nger om det sargade amerikanska hjĂ€rtat. Fullt av blod, hĂ„rt som sten.

Med ett kritiskt öga, kritisk penna och kritisk tunga men med stor kÀrlek till den utsatta mÀnniskan berÀttar Tom den ena historien efter den andra om livsöden lÄngt ifrÄn den trygga vÀrlds som vi oftast befinner oss i. Livsöden som han stÀndigt Äterkommer till med sjÀlvklarhet och övertygelse.

HĂ€r har Mats HĂ„lling komponerat orkesterpartierna med ett lyhört öra för av Tom vill ha förmedlat. Thad Beckman fyller upp med sitt gitarrspel och fina solon i bland annat ”St.OlovÂŽs Gate”, ”East Of Woodstock, West Of Vietnam” och avslutande ”Jai Alai”.

Efter de tre starka albumen ”Love And Fear”, ”Blood And Candle Smoke” och ”Mesabi” kommer hĂ€r ytterligare ett album som befĂ€ster Tom Russells storhet som singer-songwriter i americanatraditionen. NĂ€r sĂ„ngerna sedan som hĂ€r blir förpackade pĂ„ ett nytt lite annorlunda sĂ€tt men Ă€ndĂ„ stĂ„r fram som exceptionella visar bara pĂ„ deras inneboende storhet och styrka. Att sedan Tom dessutom Ă€r en god förmedlare gör inte saken sĂ€mre.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.