Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jewell, Eilen
Konsert Pildammsparken, Malmö, 2013-06-23
(Sommarscen)

Att Malmöpubliken verkligen har tagit Eilen Jewell till sitt hjĂ€rta visades tydligt vid söndagens gratiskonsert i Pildammsparken. Även om den musik som Eilen och hennes svartklĂ€dda trio bjuder pĂ„ egentligen kanske skulle passat bĂ€ttre in pĂ„ en mörklagd nattklubbsscen sĂ„ var amfiteatern denna ljuvliga sommarkvĂ€ll Ă€ndĂ„ en perfekt spelplats med utsökt akustik. Och bandet möttes av en stor och entusiastisk publik dĂ€r Ă„ldrarna var ganska jĂ€mt fördelade frĂ„n de allra yngsta till pigga pensionĂ€rer. Det Ă€r mycket glĂ€djande och vĂ€lförtjĂ€nt. Eilen Ă€r utan tvekan den artist som imponerat mest pĂ„ mig under de senaste fem Ă„ren. Hon Ă€r en stor sĂ„ngerska som leder ett förtrĂ€ffligt, hĂ„rt arbetande och samspelt band. Hon och hennes kompanjoner har dessutom förmĂ„gan att skriva fantastiska lĂ„tar och att sĂ€tta ihop utsökta album som Ă€r smĂ„ mĂ€sterverk med en sammanhĂ„llen kĂ€nsla och stĂ€mning. Redan efter ett halvt decennium som artist har Eilen Ă„stadkommit tre klassiska, jĂ€mnstarka och i huvudsak egenkomponerade album som utgör grunden för hennes karriĂ€r och liveframtrĂ€danden: ”Queen of the Minor Key” (2011), ”Sea of Tears” (2009) och ”Letters From Sinners And Strangers” (2007). Vart och ett av dessa album bjuder pĂ„ sin egen mix av folkmusik, country, rockabilly, western swing, jazz och bluesrock. Recepten och kryddorna varierar men grundingredienserna Ă€r de samma. Och live har hennes superba trio av musiker– efter Ă„ratal av hĂ„rt turnerande – skapat ett vĂ€lvĂ€ssat, enhetligt och distinkt eget sound.

FörutsĂ€ttningarna var alltsĂ„ desamma som förra Ă„ret dĂ„ Eilen bjöd pĂ„ en magisk kvĂ€ll pĂ„ Babel. Men det Ă€r var en ganska annorlunda setlist som hon och bandet bjöd pĂ„ denna gĂ„ng. Man inledde överraskande med en karaktĂ€ristisk och vass instrumental frĂ„n gitarristen Jerry Millers hĂ€rliga och fĂ€rska soloplatta ”New Road Under My Wheel” och plockade sedan till synes godtyckligt ur den redan omfattande lĂ„tskatten frĂ„n Eilens fina skivor. Det fanns massvis med höjdpunkter: Jag njöt denna kvĂ€ll speciellt av de fina versionerna av ”Home To Me” och ”Santa Fe” frĂ„n senaste plattan, en skön och ovĂ€ntad cover pĂ„ Stonewall Jacksons gamla hit ”Why I’m Walking”, det klockrena framförandet av den egna klassikern ”High Shelf Booze” samt den svĂ€ngiga avslutningen med ”If You Catch Me Stealing” frĂ„n Bessie Smith (en av Eilens frĂ€msta inspirationskĂ€llor).

Det enda man egentligen kan anmÀrka pÄ var att tillstÀllningen var över alldeles för fort, det kÀndes som att bandet hade mycket mer att bjuda pÄ. Men med tanke pÄ att det var gratis kan man ju knappast klaga pÄ en dryg timmes förstklassig underhÄllning. Eilen sÀger dessutom flera gÄnger under kvÀllen att hon och bandet planerar att ÄtervÀnda till Sverige snart igen. Det fÄr de hemskt gÀrna göra - och allra helst med ett nytt album i bagaget! Jag kan nÀmligen inte vÀnta pÄ att fÄ höra Ànnu mer musik frÄn detta talangfulla gÀng.

/Roger Jönsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.