Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ahab
Wits End
(Navigator Records)

Vad blir det om man slÄr ihop Crosby, Stills, Nash and Young och Mumford & Sons? Kanske Ahab. För engelska Ahab Àr en kombination av popig engelsk folkmusik och amerikanska vÀstkustharmonier. Det som skulle kunna kallas UK Americana eller alt-countrypop.

Det hela började med att Callum Adamson och Dave Burn spelade gitarr och sjöng tillsammans. NÀr de blev inbjudna att spela pÄ TootsieŽs Orchid Lounge i Nashville bad de Seebs Llewellyn pÄ bas och Luke Price pÄ mandolin att hÀnga pÄ. Tillsammans blev de ocksÄ en grupp som kan sjunga fyrstÀmmiga harmonier. Grahame Rolfe har ocksÄ kommit till pÄ trummor.

2010 gav de ut EP:n ”No King” och strax efter kom den John Lockieproducerade EP:n ”KMVT”. Det Ă€r nu dessa bĂ„da plattor som har parats ihop till en CD ”Wits End”. HuvudspĂ„ret pĂ„ ”KMVT” Ă€r ”Wish You” och den blev en listklĂ€ttrare i vĂ„rt grannland Danmark. DĂ€rför kommer de ocksĂ„ Ă„ter dit för en sexdagarsturnĂ© i november. Och Ă€r Ă€ven inbokade för spelningar i februari 2014.

Man kan höra en tydlig utveckling mellan EP 1 och 2. Mer stÀmsÄng, lite mjukare och melodiskt. Mer Amerika Àn England. Till skillnad mot Mumford & Sons ganska statiska lÄtuppbyggnad finns det en större variation hos Ahab. Medan Mumford & Sons har ett större driv vÀxer Ahabs harmonier fram som ljumma sommarvindar.

Mycket talar för att Ahab har skapat sig en egen arena och att Äterutgivningen i Europa av de bÄda EP-na som nu följer pÄ den liveplatta som slÀpptes i fjol ska bana vÀg för nÀsta studioplatta. NÄgot att sÀlja pÄ detta flitiga livespelande bands mÄnga konserter under sommaren. Och den Àr vÀl vÀrd att ha.

Vi lÀr fÄ höra mer frÄn Ahab vad det lider. BÄde live och pÄ platta. FortsÀtter de den utveckling vi kan höra hÀr har vi nÄgot fint att se fram emot framöver. DÄ kommer vi inte lÀngre att sÀga att de Àr en kombination av Crosby, Stills, Nash and Young och Mumford & Sons utan just bara Ahab, ett nytt frÀscht Americanaband.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.