Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
LaSalle, Denise
Making A Good Thing Better
(Ace)

Äntligen har Ace Records i England samlat ihop Denise LaSalles samtliga A- och B-sidor från de tolv Westboundsinglar som hon gav ut under åren 1970 till 1976. Efter ett antal mindre lyckade försök slog hon till med den egna kompositionen ”Trapped By A Thing Called Love” och visade med all önskvärd tydlighet vad Southern Soul handlade om. 1971 seglade den upp som listetta på R&B-listan och till 13:de plats på Billboards Hot 100. Uppföljarna ”Now Run And Tell That” och ”Man Sizes Job” nådde tredje respektive fjärde platsen på R&B-listan. Nio av de tolv singlarna hamnade på R&B-listan och placerade även Denise LaSalle på listan för oförglömliga inspelningar.

De första av Westboundinspelningarna gjordes i Memphis, men sedan även i Muscle Shoels, och på slutet också i Detroit. Det var i Royal Studios som Willie Mitchell mejslade ut ett eget sound åt Denise med hennes egna komposition ”Trapped By The Thing Called Love” tillsammans med de bästa studiomusiker som gick att uppbringa från Hi Records rhythm section. Det hörs.

Ora Denise Allen är annars född 1939 och växte upp i det djupaste av bluessödern, Belzoni, Mississippi. Flyttade till Chicago under tidigt 60-tal och fick ett skivkontrakt med Chess 1967. Hennes första singel ”A Love Reputation” fick viss lokal uppmärksamhet. Men det var på Detroitbolaget Westbound som genombrottet kom.

Under första halvan av 70-talet släppte Denise tre album på Westbound. De två första ”Trapped By A Thing Called Love” och ”On the Loose” finns samlade på en gemensam CD. För er som redan har den ger denna nya utgåva en viss överlappning. För er som inte har den är samlingen ”Making A Good Thing Better” ett givet köp.

Denise visade tidigt att hon hade en perfekt röst för southern soul och en penna som kunde återskapade de vuxna relationer och känslor som är så väl förknippade med genren.

Denise LaSalle har sedan skapat en mängd album för bland annat Ecko Records och Malaco Records. En del har varit bra och andra har inte hållit samma nivå som de tre Westboundalbumen. Men en plats bland de främsta av de kvinnliga southern soulsångerskorna har hon behållit genom åren. Men ska man börja någonstans, så är det med Westboundsinglarna. Unika i sitt slag.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.