Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
LaSalle, Denise
Making A Good Thing Better
(Ace)

Äntligen har Ace Records i England samlat ihop Denise LaSalles samtliga A- och B-sidor frĂ„n de tolv Westboundsinglar som hon gav ut under Ă„ren 1970 till 1976. Efter ett antal mindre lyckade försök slog hon till med den egna kompositionen ”Trapped By A Thing Called Love” och visade med all önskvĂ€rd tydlighet vad Southern Soul handlade om. 1971 seglade den upp som listetta pĂ„ R&B-listan och till 13:de plats pĂ„ Billboards Hot 100. Uppföljarna ”Now Run And Tell That” och ”Man Sizes Job” nĂ„dde tredje respektive fjĂ€rde platsen pĂ„ R&B-listan. Nio av de tolv singlarna hamnade pĂ„ R&B-listan och placerade Ă€ven Denise LaSalle pĂ„ listan för oförglömliga inspelningar.

De första av Westboundinspelningarna gjordes i Memphis, men sedan Ă€ven i Muscle Shoels, och pĂ„ slutet ocksĂ„ i Detroit. Det var i Royal Studios som Willie Mitchell mejslade ut ett eget sound Ă„t Denise med hennes egna komposition ”Trapped By The Thing Called Love” tillsammans med de bĂ€sta studiomusiker som gick att uppbringa frĂ„n Hi Records rhythm section. Det hörs.

Ora Denise Allen Ă€r annars född 1939 och vĂ€xte upp i det djupaste av bluessödern, Belzoni, Mississippi. Flyttade till Chicago under tidigt 60-tal och fick ett skivkontrakt med Chess 1967. Hennes första singel ”A Love Reputation” fick viss lokal uppmĂ€rksamhet. Men det var pĂ„ Detroitbolaget Westbound som genombrottet kom.

Under första halvan av 70-talet slĂ€ppte Denise tre album pĂ„ Westbound. De tvĂ„ första ”Trapped By A Thing Called Love” och ”On the Loose” finns samlade pĂ„ en gemensam CD. För er som redan har den ger denna nya utgĂ„va en viss överlappning. För er som inte har den Ă€r samlingen ”Making A Good Thing Better” ett givet köp.

Denise visade tidigt att hon hade en perfekt röst för southern soul och en penna som kunde Äterskapade de vuxna relationer och kÀnslor som Àr sÄ vÀl förknippade med genren.

Denise LaSalle har sedan skapat en mÀngd album för bland annat Ecko Records och Malaco Records. En del har varit bra och andra har inte hÄllit samma nivÄ som de tre Westboundalbumen. Men en plats bland de frÀmsta av de kvinnliga southern soulsÄngerskorna har hon behÄllit genom Ären. Men ska man börja nÄgonstans, sÄ Àr det med Westboundsinglarna. Unika i sitt slag.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.