Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Billy Talbot Band
On The Road To Spearfish
(Vapor Records)

Crazy Horse-basisten Billy Talbots solodebut »Alive In The Spirit World« från 2004 gick lite oförtjänt det större rocketablissemanget förbi. Albumet som såg Talbot plantera moderbandets improvisatoriska rock i lätt och luftig jord var måhända ingen omvälvande musikalisk historia, men det lyfte till ljuset artistens musikalitet och skarpa melodisinne, bortom de feedback-dränkta gitarrutflykterna.

Nya »On The Road To Spearfish« följer i mångt och mycket den form som etablerades på föregångaren men bjuder också ett råare och mer omedelbart uttryck. Här ryms lika lite finlir som produktionsteknisk fernissa, istället förlitar sig albumet på karaktäristiskt hjärtlig och okomplicerad spelglädje.

Det är på intet sätt påträngande musik, skral instrumentering och Talbots torra röst accentueras fint av minimalistiskt blås och blygt piano. Men Talbot delar samtidigt mycket av Neil Youngs excentricitet i att låta introverta reflektioner utageras i ett egensinnigt bändande av tämligen basal americana.

»On The Road To Spearfish« är ett kontemplativt album, där minnesresor och mänskliga grubblerier omsätts i utdragna kompositioner som inte räds att ta tid att berättas. Här ryms en påtaglig bräcklighet men också en orädd och framåtsträvande vilja att bryta stagnationshot och invanda livsmönster, som många gånger ljuder tidlös och synnerligen lyssningsvärd.

Tidigare publicerad på Benshi.se

/Mark Andersson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.