Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
I See Hawks in L.A.
Mystery drug
(Blue Rose Records)

Det kunde anas pĂ„ föregĂ„ngaren »New kind of lonely«.

En nedtoning i formen av uttryck, en riktning bort frÄn det episka allomfattande, till mer nÀra iakttagelser.

Men dĂ€r »New kind of lonely« kan beskrivas som en Dillard och Clark-fĂ€rd pĂ„ jakt efter nya mĂ„l och iakttagelser, dĂ€r Ă€r nya »Mystery drug« mer personlig, mer iaktagande, mer resonerade och det med hemmaverandan som mötesplats.

LĂ„ngt borta Ă€r ocksĂ„ rumladet och storvulenheten i »Yolo County airport«, inget supande hĂ€r med Mick och Keith (ska skrivas att jag verkligen gillar den lĂ„ten).

»Mystery Drug« Ă€r den sjunde plattan frĂ„n vad som 1999 var ett country-alt-no depression-hippie-band med iakttagelseförmĂ„ga bortom bardisken. Direkt fick de kĂ€nda vĂ€nner, var inte bĂ„de Dave Alvin och Dwight Yoakam tidiga uppbackare?

De har fÀrdats kring som John Steinbeck i americana-skepnad, iakttagit vÄr jord förfall och beskrivit det i en tilltalande form, ett klassiskt countryrock-format.

PĂ„ »Mystery drug« finns egentligen bara en pĂ„minnelse om det formatet, »We could all be in Laughlin tonigt«.

Laughlin Àr, om jag vet rÀtt, en stad i Nevada, ett mycket stort uppbyggt nöjesomrÄde för den som vill fly verkligheten och söka tröst i det konstgjorda.

PĂ„ »Mystery drug« har gruppen till stor del lĂ€mnat tredjepersonberĂ€ttandet, nu Ă€r det egna observationer som ges.

Musiken?

Ofta fÄr jag ett intryck av att den tar sin egen vÀg, formad av stunden. NÄgon börjar, andra följer med, den följer Rod Wallers röst och plötsligt Àr det inte den countryvals man trodde sig ana, utan en annan genre.

JodÄ, visst bryter det av frÄn det hÀr Greatful Dead-formulÀret, Àr det inte det dÀr nÄgon som liknar Ramones? Vad, pÄminner det inte om Poco? De irrfÀrder David Allan Coe gjorde, finns det inte en likhet? Hör jag inte John Hiatt?

Nej, det Àr I See Hawks in LA jag hör.

Men inte samma ISHiLA som jag hörde för nÄgra utgÄvor sedan.

Ett alt-countryns hippiekollektiv, kanske.

Du som inte tidigare Ă€r bekanta med gruppen, samlingen »Shoulda been gold« hjĂ€lper dej att förstĂ„ och njuta av »Mystery drug«.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.