Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lovett, Ruby
Ruby Lovett
(www.rubylovett.com)

Ruby Lovett gjorde 1998 en mycket fin skiva med traditionsmedveten country. Men som för sÄ mÄnga andra bra countrysÄngerskor pÄ 90-talet blev det bara en skiva. Desto mer glÀdjande att Ruby Lovett Àntligen ger ut en ny skiva, Àven om den bara rymmer sex lÄtar.

Det börjar med en upplyftande slideslinga. Sedan följer en kvinnlig sjĂ€lvstĂ€ndighetsförklaring, dĂ€r Ruby Lovett sĂ€tter sĂ„ngjagets kĂ€rlekskrav i relation till mammans erfarenheter av heartaches och felslagna förhĂ„llanden, »Don’t Settle For Less«. Ljudbilden Ă€r öppen, trummorna hörs medan basen mest kĂ€nns och en fiol hörs mest antydningsvis.

»Pulpwood Truck« öppnar med snygg fiddle och dobro. Melodin Àr medryckande, och Ruby Lovett berÀttar en historia ur det förflutna som kretsar kring en motordriven familjeklenod till stötigt rytmkomp och elegant inlagda fiol- och dobrolicks som gÄr in i ett dialogiskt förhÄllande till sÄngen.

»If You Were Mine« och »Hard Lesson Road« Àr uppbyggda pÄ likartat sÀtt. Starka melodier, suverÀna insatser pÄ dobro och fiol, mjukt och följsamt rytmkomp, reflekterade texter och sÄ Ruby Lovetts röst: fylld av erfarenhet och övertygelse.

Men religionen och politiken fĂ„r ocksĂ„ sitt. »That’s What I Believe« Ă€r ett anthem som hyllar svunna dygder och ett liv dĂ€r de gamla respekterades, dĂ€r tv inte tog sĂ„ stor plats, dĂ€r regeringen stödde dem som verkligen behövde hjĂ€lp och dĂ€r det var tillĂ„tet med bön i skolan. Och naturligtvis fĂ„r majsbrödet symbolisk i refrĂ€ngen: »And cornbread goes with almost anything«.

Efter det ger Ruby Lovetts a cappella-version av »Farther Along« en lika mÀktig som innerlig avslutning.

Det Àr de sex sÄngerna. I en rÀttvisare musikvÀrld hade Ruby Lovett haft pengar till en fullÀngdare, nu blev det en ep med sex spÄr. Men de sex spÄren Àr alla skimrande pÀrlor i egen rÀtt. Skivan kan köpas för en struntsumma frÄn Ruby Lovetts hemsida. Jag hoppas att det inte dröjer femton Är till Ruby Lovetts nÀsta skiva.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.