Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lovett, Ruby
Ruby Lovett
(www.rubylovett.com)

Ruby Lovett gjorde 1998 en mycket fin skiva med traditionsmedveten country. Men som för så många andra bra countrysångerskor på 90-talet blev det bara en skiva. Desto mer glädjande att Ruby Lovett äntligen ger ut en ny skiva, även om den bara rymmer sex låtar.

Det börjar med en upplyftande slideslinga. Sedan följer en kvinnlig självständighetsförklaring, där Ruby Lovett sätter sångjagets kärlekskrav i relation till mammans erfarenheter av heartaches och felslagna förhållanden, »Don’t Settle For Less«. Ljudbilden är öppen, trummorna hörs medan basen mest känns och en fiol hörs mest antydningsvis.

»Pulpwood Truck« öppnar med snygg fiddle och dobro. Melodin är medryckande, och Ruby Lovett berättar en historia ur det förflutna som kretsar kring en motordriven familjeklenod till stötigt rytmkomp och elegant inlagda fiol- och dobrolicks som går in i ett dialogiskt förhållande till sången.

»If You Were Mine« och »Hard Lesson Road« är uppbyggda på likartat sätt. Starka melodier, suveräna insatser på dobro och fiol, mjukt och följsamt rytmkomp, reflekterade texter och så Ruby Lovetts röst: fylld av erfarenhet och övertygelse.

Men religionen och politiken får också sitt. »That’s What I Believe« är ett anthem som hyllar svunna dygder och ett liv där de gamla respekterades, där tv inte tog så stor plats, där regeringen stödde dem som verkligen behövde hjälp och där det var tillåtet med bön i skolan. Och naturligtvis får majsbrödet symbolisk i refrängen: »And cornbread goes with almost anything«.

Efter det ger Ruby Lovetts a cappella-version av »Farther Along« en lika mäktig som innerlig avslutning.

Det är de sex sångerna. I en rättvisare musikvärld hade Ruby Lovett haft pengar till en fullängdare, nu blev det en ep med sex spår. Men de sex spåren är alla skimrande pärlor i egen rätt. Skivan kan köpas för en struntsumma från Ruby Lovetts hemsida. Jag hoppas att det inte dröjer femton år till Ruby Lovetts nästa skiva.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.