Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ms Jody
Still Strokin´
(Ecko Records)

Dagens moderna southern soul är oftast en fråga om rytmmaskiner och sequencing, om programmering och paketering. Om detta kan man tycka. Tydligen är det en uppskattad form av producerat komp just i de södra delarna av USA. Jag tycker att det hela för det mesta låter kallt och mekaniskt, enahanda och lite tråkigt. Ibland kan jag känna att artisterna blir lite förminskade i dessa sammanhang, att de hade kunnat få ut så mycket mer av sin kapacitet om de hade fått stöttning av riktigt komp, riktiga instrument, riktiga röster och en producent som inte enbart sitter vid datorerna.

Nu sitter inte John Ward enbart vid datorerna när han backar upp Ms. Jody. Han sitter även vid sin Hammond B 3 och över sin gitarr, men i övrigt är det tekniska ljudbilder han skapar. Då blir han även medkompositör till alla nya sånger och dessutom plattans producent. Enkelt. Det behövs då bara tre bakgrundsröster för att få ihop allt komp.

Men nu är det ju faktiskt så, att Ms. Jody har en varm, kraftfull och sensuell röst. Då kommer också genast funderingarna på hur Ms. Jody hade låtit i en studio med levande musiker. När hon nu är så här bra utan, hur skulle det då kunna bli med. Man bara undrar.

Ms. Jody är född i Chicago och har växt upp i Mississippi, där hon nu fortfarande bor. Hon debuterade 2006 med ett första album för Ecko Records. Och på den vägen är det, och ”Still Strokin´” är hennes åttonde på samma etikett.

Ms. Jody hämtar sin inspiration från äldre southern soul. Ja, eller de som skriver sångerna åt henne. Här finns många anspelningar på tidigare stora artister och omarbetningar av välkända sånger. Titelspåret ”Still Strokin´” är ett sådant exempel. När förskräckelsen över den ljudkakofoni som vi får höra i den inledande ”It´s A Reunion” har lagt sig, blir ”Still Strokin´” ett mycket bättre exempel vad man kan göra med en bra röst och lite färre datorer. Här sjunger Ms. Jody sin hyllning till bland andra Clarence Carter, Bobby Rush och Bobby Womack. Och ”Ms. Jody Don´t Mind Breakin´ Up Somebody´s Home” är naturligtvis en anspelning på den välkända låt Millie Jackson och många andra har gjort odödlig.

Sångtexterna följer också formen för southern soul med sina relationsdramer, kärleksproblem och moraliserande ställningstaganden. Omoraliskt skulle säkert också kunna passa. Här och där också ett pratande mellansnack som sig bör.

Det finns ytterligare två sånger som bör nämnas. Dels är det den lite snabbare och kraftfullt bestämda ”You Didn´t Appreciate What You Had When You Had It” och dels den melodiösa ”Your Man Was Looking For That Good Thing (While You Were Out Somewhere Looking For That Good Thang Man” med en riktig gitarr och riktig orgel i frontlinjen.

Med sin fina röst och starka personlighet har Ms. Jody byggt upp en stor och trogen publik. Hon har etablerat sig i toppen av det gäng som idag är de mest populära av de moderna southern soul-artisterna. En välförtjänt plats.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.