Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Morganfield, Mud
The Blues Is In My Blood
(Blues Boulevard)

Om han har bluesen i blodet? Ja, som den förstfödde sonen till Muddy Waters sÄ Àr det vÀl inte enbart i blodet, utan Àven till generna som bluesen har kommit. Föddes 1954 som Larry McGhee och vÀxte upp hos sin mamma. SÀger sig inte ha sett sÄ mÄnga av faderns framtrÀdanden men minns honom som en fader som gav underhÄll för sin son.

Det skulle ta en stökig uppvĂ€xt och mĂ„nga Ă„r innan Mud faktiskt insĂ„g att han hade en sĂ„ngares talanger. Det var vĂ€l egentligen vid Chicago Blues Festival 2007 som han fick sitt stora genombrott. 2008 kom debutplattan ”Fall Waters Fall”.

Mud Morganfield har samma stora varma röst, frasering och anslag i sÄngen som sin pappa, men saknar Muddys fina gitarrspel. HÀr fÄr han förlita sig pÄ andra. PÄ denna liveinspelning frÄn Jersey 2008 Àr det det brittiska bandet The Dirty Aces som stÄr för kompet. SÄngerna Àr till huvuddelen Muddy Waters kÀnda sÄnger och Mud framstÄr som en pappakopia. Inget illa i det, men kanske inte nÄgot att bygga en lÄng framgÄngsrik karriÀr pÄ. Speciellt inte nÀr man kanske trots allt inte nÄr upp till pappas storhet. Men redan till sina andra platta har det tillkommit nya egna lÄtar och den egna personligenheten har fÄtt större plats. Och den finns dÀr.

Problemet med dessa liveinspelningar Àr Giles Robson, munspelare i The Dirty Aces. Han har ett sound och anslag som James Cotton, men han har inte förmÄgan att kompa. Han saknar lyhördhet och blÄser pÄ med allt vad det bÀr över sÄng och annat. Det stora, tunga och mullrande munspelet ligger som ett tÀcke över övrigas insatser. Hade det varit Muddy Waters hade han aldrig accepterat en munspelare i sitt band som gör sÄ hÀr. En blick och han hade varit pÄ plats, ett finger och han hade fÄtt veta nÀr han fick ta sitt solo. I övrigt lyhörda punktinsatser mellan sÄngstroferna.

Giles och The Dirty Aces har tvĂ„ egna spĂ„r. En instrumentallĂ„t och sedan Ă€ven ”Been Mistreated”. Och hĂ€r blir det genast bĂ€ttre. För Giles kan ju inte sjunga och spela munspel samtidigt. Det finns ytterligare ett bonusspĂ„r som framförs akustiskt. Inspelat vid ett annat tillfĂ€lle med andra ord. ”Good Morning Little Schoolgirl” Ă€r mycket bĂ€ttre i sitt lilla format med det lilla munspelet, den lilla tonen och med lite större lyhördhet. Men det rĂ€cker inte med en lĂ„t för att göra en platta.

Dessutom finns hÀr en radiointervju med Mud som bonus. Som man bÄde kan ha och mista.

Mud Morganfield Àr utan tvekan Muddy Waters son. Det gÄr inte att ta miste pÄ. HÀr Àr det mycket i hans anda ocksÄ. Men Mud har styrkan att ta steget vidare. Och det vet vi ocksÄ, för det har vi sett under de fem Är som har gÄtt sedan dessa inspelningar gjordes.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.