Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Strong, Andrew
The Commitments Years and Beyond
((DixieFrog))

Andrew Strong minns vi som den 18-Ärige spolingen som ville bli soulhjÀlte i ett band som 1991 bildades i filmen The Commitments. Han var helt okÀnd nÀr han fick filmjobbet och blev berömd vÀrlden runt efterhand som filmen lanserades. LÄtarna han sjöng i filmen hade haft sin storhetstid Ätskilliga Är tidigare, och publiken gillade det irlÀndska bandet frÄn Dublin, som lÀt precis som sina förebilder en gÄng i tiden.

Bland lĂ„tarna vi kĂ€nner igen frĂ„n soundtracket finns t ex »The Dark End of The Street«, »Mustang Sally« och »Try A Little Tenderness«.

Andrew Strong hade nÄgot stort i sig, men efter hand som filmen försvann frÄn repetoaren hörde vi alltmer sÀllan nÄgot frÄn honom. Han turnerade ofta, men sÀllan som huvudattraktion. Andrew blev förband och publikvÀrmare för t ex Stones, Elton, Prince och Ray Charles. Sin egen trogna publik har han möjligen haft hÀr i Skandinavien. HÀr har han t o m fÄtt agera vid ett prinsessbröllop i Norge. Han har ocksÄ försökt skapa en alternativ karriÀr genom att lÀmna soulen och satsa pÄ ett nytt band som fick namnet The Bone Yard Boys.

Men nĂ€r han slĂ€pper en ny CD 2013 handlar det om soul och coverlĂ„tar igen. Plattan Ă€r inspelad live i Frankrike och hĂ€r finns sex utmĂ€rkta tillfĂ€llen att kolla hur Andrew har utvecklats under de 22 Ă„r som har gĂ„tt sedan skivdebuten. Och faktum Ă€r att han inte verkar ha nĂ„gra ambitioner att förĂ€ndra nĂ„got i de gamla lĂ„tarna. Det lĂ„ter nu som det gjorde dĂ„, han sjunger sĂ„ likt originalen han kan, bandet lĂ„ter som ett amerikanskt soulband, arren Ă€r likadana. Gillar man »In The Midnight Hour« som den lĂ€t 1965 med Wilson Pickett, sĂ„ gillar man sĂ€kert Andrew Strongs version frĂ„n 1991 och 2013 ocksĂ„. Men Ă€r det inte lite underligt Ă€ndĂ„ att en gĂ„ng till komma med nĂ„got som redan Ă€r gjort, nĂ€r man har bĂ„de ett bra band och en omfĂ„ngsrik röst att leka med?

Skulle det inte vara roligare att slÀppa en platta med nya och egna lÄtar?

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.