Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Whelan, Brian
Decider
(Three Moves Equals A Fire)

”Decider” är Brian Whelans första cd i eget namn.

De senaste två åren har han varit fast medlem i Dwight Yoakams band, och före det spelat i flera mindre band (bland andra Brokedown/The Broken West och Wheelhouse) från Los Angeles. Det är således en ganska rutinerad debutant.

Det sprudlar av energi som sig bör på en debut. Inledande titelspåret är ren, energisk rock medan ”Mojave High” och ”Sharp Teeth” är ettrig Rockabilly med lite extra spets i gitarrerna. Ross Flourney (Brokedown/The Broken West), Kip Boardman och Whelan själv spelar alla gitarr, vilket bidrar till små nyansskillnader i de enkla, raka melodierna. ”All business” och “A brand new love song” är gitarrpop i stil med Matthew Sweet. ”Who´s fooling who” kan Yoakam låna när som helst.

I låtar som ”High and Lonesome”, ”Nickel and Dime” och ”You and Me and Everything In Between”, tänker jag allt som oftast på Rodney Crowell och hans senaste skivor. Snygga låtar med lite nedtonade melodier som lutar sig mot välskrivna texter och en gitarr.

De första skivor Whelan ägde var samlingar med Elvis Presley, Buddy Holly och Chuck Berry. Lägg till lite Los Angeles-rock, ett par år med Yoakam och de Buzzcocks-singlar han brukar spela live. Det förklarar det mesta. Skärpan i de nedtonade låtarna tror och hoppas jag dock är hans egen. Den vill jag höra mer av på nästa cd…

/Mattias Syrén

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.