Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Talbot, Heidi
Angels Without Wings
(Navigator Records)

Heidi Talbot Àr sÄngerskan frÄn irlÀndska County Kildare som sjunger med röst sÄ hög, spröd och skir att det kÀnns som nattgammal is pÄ gatans vattenpöl. Rösten Àr sÄ klar att man kan spegla sig i den och varje ton trÀffar mitt i prick.

”Angels Without Wings” Ă€r Heidis femte soloplatta. Till dessa kommer de hon har spelat in med den irlĂ€ndsk-amerikanska supergruppen Cherish The Ladies. ”Angels Without Wings” Ă€r en gĂ€stspelsplatta med inhopp frĂ„n folk, pop, rock och bluegrass med namn som Mark Knopfler, Jerry Douglas, King Creosote, Tim OÂŽBrien, Karine Polwart, Louis Abbott och Julie Fowlis. Vilket skulle kunna göra denna platta till en osannolik röra utan riktning och ramar. Även om det pĂ„ nĂ„got enstaka stĂ€lle kĂ€nns lite skohornsinklĂ€mt sĂ„ Ă€r det pĂ„ det hela taget Heidis platta. Hennes röst, hennes sĂ„nger, eller val av sĂ„nger, och produktionen av hennes man John McCusker Ă€r snarare det som ger plattan dess egenart. Det Ă€r ju Ă€ndĂ„ sĂ„ att det Ă€r hennes turnĂ©band med Ian Carr pĂ„ gitarr, Phil Cunningham pĂ„ accordion, Michael McGoldrick pĂ„ flöjt, James Mckintosh pĂ„ slagverk, Boo Hewerdine pĂ„ gitarr och Ewan Vernal pĂ„ bas som lĂ€gger grunden. Övriga blandas in för att tillföra lite krydda, lite extra smak.

Jag kan tycka att det stundtals glider över lite för mycket i att lĂ„ta som en musikal. Å andra sidan Ă€r det ibland hĂ„rfint mellan just singer-songwriter, folkmusik, americana och musikalframföranden. Men bilden av Heidi komma vandrande ensam pĂ„ en dunkel regnvĂ„t gata sjungande beklagan och lĂ€ngtan eller romans och drömmar kĂ€nns uppenbar. Det finns ett genomgĂ„ende svalt och dĂ€mpat lugn. För att göra plattan riktigt, riktigt bra skulle ett och annat gruskorn gnaga i vandringen och nĂ„gon som jagar lite mer fart i nĂ„gon av sĂ„ngerna. Lite mer bett och lite mer tempo.

Det börjar annars med en parisisk romans med accordion och fiol i titellĂ„ten ”Angels Without Wings”. En av de mĂ„nga sĂ„nger om ranglig eller förlorad kĂ€rlek som Ă€r ett genomgĂ„ende tema. ”Wine And Roses” börjar bra men det magiska bryts nĂ€r en ny röst kommer in halvvĂ€gs i lĂ„ten. ”Dearest Johnny” Ă€r med ”The Loneliest” plattan bĂ€sta sĂ„ng. IrlĂ€ndsk folkmusik av bĂ€sta mĂ€rke. Den lĂ„gmĂ€lda ”The Loneliest blir en fin duett med Louis Abbot och bjuder Ă€ven ett fint akustiskt gitarrspel frĂ„n Mark Knopfler. ”New Cajun Waltz” Ă€r lite för slipprig för att kĂ€nnas som en Ă€kta cajunlĂ„t. Mark Knopfler Ă„terkommer i americanalĂ„ten ”When The Roses Come Again” som Heide framför som en duett med Tom OÂŽBrien. Fina individuella insatser finns Ă€ven frĂ„n Michael McGoldricks flöjt i ”Will I Ever Get To Sleep?” och Boo Hewerdines gitarr i ”My Sister The Moon”.

Heidi Talbot har en otroligt fin röst, och arrangemangen och de individuella musiker- och sĂ„ngarinsatserna hĂ„ller genomgĂ„ende hög klass. En toppenplatta om det inte hade varit för det lite lĂ„ga tempot och den bomullsmjuka produktionen. Lite fler nĂ„lar i ballongen hade gjort ”Angels Without Wings” till nĂ„got enastĂ„ende. Nu blev det trots all mycket bra, men dĂ€r finns mer att hĂ€mta.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.