Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Elin Larsson Group
Growing Up
(Playing with Music/Border)

»Growing Up« Àr det tredje albumet med Elin Larsson och hennes kvintett. Den debuterade med den bitvis furiösa konsertskivan »Live and Alive«. För tvÄ Är sedan kom sÄ uppföljaren »Let You In«. Gruppen har varit intakt hela tiden.

Kristian Perssons trombon, Henrik Hallbergs gitarr och rytmsektionen Niklas Wennström och Johan KÀck ger Elin Larssons saxofoner en perfekt inramning, men de bildar ocksÄ temperamentsfulla och motspÀnstiga kontraster.

Den fria improvisationen formar gruppens musik, men den ringas ocksÄ in av tydligt formulerade tematiska linjer eller en envetet fasthÄllen rytmisk figur. Elin Larssons sax och Kristian Perssons trombon inleder ofta styckena i en gemensam rörelse, men följer sedan sina ingivelser dÀr de trÀder in i en alltmer laddad dialog, som om de prövar varandras idéer lika mycket som sina egna. Det ger vackra brytningar och en spÀnningsladdad rörelse dÀr varje figur eller uttryck formas i ett intensivt förhÄllande till de provisoriska statements som ger musiken fÀste men som den aldrig fastnar i.

Ibland blir uttrycket avklarnat, nÀrmast serent, som i de uthÄllna trombontoner som i »Prayer« lÄter det meditativt sköra övergÄ i en nÀrmast mystik och extatisk helhet. Men Àven den frenetiska frihetsupplevelsen som gavs sÄ starka uttryck pÄ »Live and Alive« möter oss pÄ »Growing Up«.

Det avklarnade och den furiösa formupplösningen möts i en djupt meningsfull vÀxelverkan, i ett uttryck som omformar sig sjÀlvt i en framÄtlutad och fantasieggande rörelse dÀr ingenting tillÄts stelna eller ÄtergÄ till utgÄngspunkten.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.