Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Elin Larsson Group
Growing Up
(Playing with Music/Border)

»Growing Up« är det tredje albumet med Elin Larsson och hennes kvintett. Den debuterade med den bitvis furiösa konsertskivan »Live and Alive«. För två år sedan kom så uppföljaren »Let You In«. Gruppen har varit intakt hela tiden.

Kristian Perssons trombon, Henrik Hallbergs gitarr och rytmsektionen Niklas Wennström och Johan Käck ger Elin Larssons saxofoner en perfekt inramning, men de bildar också temperamentsfulla och motspänstiga kontraster.

Den fria improvisationen formar gruppens musik, men den ringas också in av tydligt formulerade tematiska linjer eller en envetet fasthållen rytmisk figur. Elin Larssons sax och Kristian Perssons trombon inleder ofta styckena i en gemensam rörelse, men följer sedan sina ingivelser där de träder in i en alltmer laddad dialog, som om de prövar varandras idéer lika mycket som sina egna. Det ger vackra brytningar och en spänningsladdad rörelse där varje figur eller uttryck formas i ett intensivt förhållande till de provisoriska statements som ger musiken fäste men som den aldrig fastnar i.

Ibland blir uttrycket avklarnat, närmast serent, som i de uthållna trombontoner som i »Prayer« låter det meditativt sköra övergå i en närmast mystik och extatisk helhet. Men även den frenetiska frihetsupplevelsen som gavs så starka uttryck på »Live and Alive« möter oss på »Growing Up«.

Det avklarnade och den furiösa formupplösningen möts i en djupt meningsfull växelverkan, i ett uttryck som omformar sig självt i en framåtlutad och fantasieggande rörelse där ingenting tillåts stelna eller återgå till utgångspunkten.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.