Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mitchell, Phillip
Pick Hit of the Week
(Grapevine)

Det begrepp som oftast brukar stÀmplas pÄ latinamerikanska romaner, magisk realism Àr en personlig favorit bland de genretermer litteraturen Àr överflödad med. LÀsningen av dessa romaner Àr dock inte sÄ fascinerande som allt det som föregÄr blÀddrandet av bokens sidor. Att veta att det insupande av bokstÀver som strax ska börja faktiskt kommer att upphÀva de traditionella grÀnserna mellan verklighet och fantasi Àr en lÄngt större kick Àn att faktiskt ta sig igenom romanen.

SÄ sjÀlva begreppet magisk realism smakar gott i mun och fÄr förvÀntningens tankar att spinna pÄ högvarv.

Att applicera begreppet pÄ Phillip Mitchells största stunder som sÄngare Àr desto svÄrare. Men om begreppet Àndras en aning, Àven om dess konnotationer dÄ sjÀlvklart kommer att förtvina och försvinna, vilket för övrigt Àr alldeles naturligt dÄ en prekÀr situation av fullstÀndig förvirring skulle rÄda annars.

DÀrmed existerar Àven nödvÀndigheten att lösgöra begreppsapparaten frÄn ordet soul och frÄn och med nu endast referera till Phillip Mitchells musik som magisk perfektion.
MÄhÀnda Àr ovan endast ett harmlöst försök att komma ifrÄn utslitna ord som klassiker och tidlös, men jag vÄgar hÀvda att Phillip Mitchells musik Àr outsinlig, att den alltid varit det och sÄ kommer att förbli för evigt. DÀrför kÀnns det ocksÄ extra viktigt med en begreppskonstruktion som kan motsvara den centrala hÀrlighet av musik som Mitchell skapat. För varje komposition, de som Mitchell skrev och de som han spelade in, fÄr öronen att spetsa sig i strÀvan efter att höra varje tilltagande nyans.

Kanske, men bara kanske, Àr det sÄ att det finns fler musikaliska höjdpunkter pÄ »Just the Beginning«, den första skiva som Grapevine slÀppte ifrÄn sig med Mitchells outgivna lÄtar, men »Pick Hit of the Week« Àr inte mÄnga babysteg efter. HÀr bjuds pÄ ytterligare 20 lÄtar, alla omistliga och majoriteten inspelade i Muscle Shoals. För det var dÀr Mitchell var en av de mest anlitade lÄtskrivarna frÄn och med 1969, efter att han blivit utslÀngd frÄn Fame-studion av Rick Hall.

Kompositionerna pÄ »Pick Hit of the Week« kan dessutom med fördel njutas av i samband med att »Just the Beginning« lÀmnar skivspelaren. Tillsammans bildar de bÄda skivorna nÀmligen en alldeles för intressant och fantastisk helhet för att missa.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.