Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
PH3
PÄ vÀg till planet PH3
(Rub-A-Dub/Border)

Ur kaptenens loggbok, datum: okÀnt, plats: andra vÄningen

Jag har inte hört nĂ„gonting – nĂ„gonmammaknullandesting – under det senaste halvĂ„ret som har lyckats vĂ€cka den björn som sover som Ă€r mitt intresse som ska förestĂ€lla mitt yrkesval. ”De gamla kanalerna sĂ€nder bara brus”. Det Ă€r som att musiken – rĂ€ttelse: den nya musiken – har lĂ€mnat oss. Vi Ă€r lika övergivna som ett barn pĂ„ ett tredje vĂ€rlden-orphanage. Ingen vill ha oss; det finns andra barn, sötare och med nypudrade stjĂ€rtar, som ler som vore de tillverkade av renaste socker.

Och det Ă€r inte samma sak att spela Cultures ”The International Herb”, en repig Faces-vinyl eller nĂ„t frĂ„n den dĂ€r American Folk Music-boxen som man coppade pĂ„ biblioteket dĂ€r gamla gubbar och kĂ€rringar spelar pĂ„ krus och banjo innan min mormor eller morfar ens var födda. Det Ă€r inte samma sak. Det Ă€r inte samma sak eftersom det Ă€r sĂ„ lĂ€nge sedan. Nya liv krĂ€ver ny musik. Vi mĂ„ste vĂ„ga. All innovation Ă€r rörelse. ”BuckanjĂ€rer, ro ut!” som Gunnar Ekelöf, visserligen under starkt rus, en gĂ„ng diktade.

PH3 Ă€r – och nu svamlar jag, jag vet ingenting, jag har inte pratat med dom, det Ă€r sĂ„ledes mina helt egna tillkortakommanden till funderingar – ett sĂ„ gott som hundraprocentigt Ă€rligt försök att försöka ta tillbaka den nya musiken frĂ„n Bert Karlsson, Radio Energy, Kent och alla andra som kidnappat den och lĂ„st in den i en smutsig, fuktig kĂ€llare för att lĂ„ta den lida ett slag innan man avrĂ€ttar den.

Och dĂ„ ringer Thoreaus ord i öronen, dĂ„ Emerson besökte honom i fĂ€ngelset, dĂ€r han satt för att han vĂ€grade betala skatt till en regering som tillĂ€t slaveri. Emerson frĂ„gade honom: ”Henry, varför sitter du hĂ€r?”. Svaret blev: ”Waldo, varför sitter du icke hĂ€r?”.

Jag har helt gett upp pÄ ny musik. Nu arbetar jag inte lÀngre som recensent, sÄ jag behöver inte ens lÄtsas att jag lyssnar pÄ plattorna jag sÀtter slentriantvÄor i betyg pÄ. Gud; sÄ mÄnga skivor jag recenserat bara genom en snabb blick pÄ omslag och tacklista! Idag sÄ kan jag med ett snövitt samvete lÀgga bort dom utan att kÀnna det dÀr lÀtta stinget av Ängest.

- Finns det nÄgra kannibaler kvar hÀr i byn?
- Nej, vi Ät upp dom sista igÄr kvÀll.

Mycket folk Ă€r inblandade i det hĂ€r konceptet, men jag tror inte att nĂ„gon protesterar om jag pĂ„stĂ„r att PH3 framför allt Ă€r de tvĂ„ Stockholmsrapparna och reggaeivrarna Eye N’I och Profilen. De har gjort en hel del annat bra genom Ă„ren. Eye N’I reste land och rike runt som side kick till Petter och skrek stĂ€mbanden ur halsen. Han slĂ€ppte en egen platta – ojĂ€mn – och fick duetta med Bounty Killer. Profilen har legat och lurpassat i bakgrunden lĂ€nge, lĂ€nge. SlĂ€ppt nĂ„gra lĂ„tar pĂ„ nĂ„gra samlingsplattor. GĂ€stat en del. Men ingenting de hĂ€r tvĂ„ herrarna har gjort tidigare kan förbereda en pĂ„ den chock det innebĂ€r att lyssna pĂ„ ”PĂ„ vĂ€g till planet PH3”. Detta Ă€r tvĂ„ iskalla killars tour de force. Det Ă€r mysko musik. Man skakar pĂ„ huvudet, men Ă„t sidan som att man inte greppar, inte upp och ner som att man diggar.

Svensk musik Ă€r bull. Alltför lĂ€nge har den, utan att ens ta betalt för sina tjĂ€nster, tagit av sig klĂ€derna, gĂ„tt ner pĂ„ alla fyra, och med en amatörmĂ€ssig porrlook i blicken, sugit av vem som Ă€n har behagat dra fram underarmen. Hela tiden har skivbolag, kvĂ€llspressjournalister och kommersiella radiokanaler hĂ€vdat att ”allt Ă€r som vanligt, allt Ă€r som vanligt – ingen panik”. Jag tror det var Bengt Nerman som, för snart tio Ă„r sedan och i ett helt annat sammanhang, skrev: ”att ljuga inför offentligheten kallas idag allt oftare att ’informera’”.

”Utför inte gĂ€rningar som du mĂ„ste dölja bakom ursĂ€kter” (Al-Haret Al-Hamdani, Ă„r 690 e. Kr.)

Det hÀr skulle förestÀlla en recension. SÄ blev det nu inte. Det blev nÄt annat. PH3:s platta Àr det mest spÀnnande jag har hört pÄ svenska sedan Pugh Rogefeldt lÄtsades att han var en progghatande soulsÄngare för, vad Àr det, trettio Är sedan? Det Àr reggae med spikskor (gula, röda, gröna), det Àr hiphop fast utan den bottenlöst bedrövliga attityden, det Àr funk pÄ höga hÀstar.

NĂ„t mer innan jag stĂ€nger dörren? Jo, kanske. Jag tĂ€nker pĂ„ Bob Dylans mormor. Hon hade egentligen bara ett tips till unge Robert nĂ€r han lĂ€mnade hemmet i Duluth, Minnesota pĂ„ femtiotalet för att söka sig till New York City, Gomorrah, och det var: ”Happiness isn’t on the road to anything. Happiness is the road”.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.