Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Pussy Galore
The Dirty Down Addiction
(Highscore Records)

Under nÄgra Är pÄ det glada 80-talet var Pussy Galore stÀndigt pÄ vÀg mot nÄgonting. Mot vad? Mot stjÀrnstatus eller undergÄng? Ingen visste.

De var fem grabbar frÄn Halmstad, alla med bakgrund i olika punkband, fem grabbar som ville rocka hÄrt och leva ut alla de myter som deras förebilder skapade pÄ scengolvet och i studion. New York Dolls och Hanoi Rocks fanns nÄgonstans i det som vÀxte fram i Pussy Galores lÄtar, men ocksÄ snÀllare kreatörer som Alice Cooper och Aerosmith kunde skymtas om man lyssnade noga. Om man dessutom tittade, kunde man upptÀcka en egen mix av bÄde fÀrgstark glam och svettig trash.

Och under nÄgra Är letade de fem Halmstadsgrabbarna efter sin roll i den svenska rockhistorien. Bandet lyckades fÄ spelningar inte bara pÄ hemmaplan, utan runt om i landet. I Malmö blev man nÀstan ett kultband.

DĂ€remot blev det aldrig mer Ă€n en enda platta. 1986 slĂ€pptes »The Trash BeatÂŽn Blues« pĂ„ vinyl. Den skulle anvĂ€ndas som en biljett in pĂ„ Englandsmarknaden, dĂ€r man försökte fixa spelningar. Det gick sĂ„ lĂ„ngt att nĂ€stan allting var klart och Pussy Galores turnĂ© var till och med annonserad i brittisk musikfackpress. Men dĂ„ kom det annat emellan, som fick bandet att upplösas. Man följde helt enkelt samma manus som andra band i samma genre ofta gjorde. För mycket alkohol, tunga droger, interna brĂ„k, trassliga relationer, fĂ€ngelsedom. Det blev too much och goodbye England.

Bandet splittrades och alla trodde att det var undergÄngen som man hela tiden hade varit pÄ vÀg mot.

Under hela 1990-talet var det dödstyst om Pussy Galore. Och 2000-talet verkade inte förÀndra nÄgot. FörrÀn 2009 dÄ Lasse Pop, trummis, och Peter Rode, gitarrist, började snacka om hur kul det ÀndÄ hade varit.

Anders Glambeck, sÄngaren, och Niklas Bruzell, basisten, var genast med pÄ noterna. Och Feje, gitarristen, som hade förhinder, blev ersatt av Mikael Davidsson, som kÀnde alla de andra. Nu kunde man bli ett band igen, Àven om det skulle bli tufft, dÄ medlemmarna var utspridda Sverige runt.

Men 2010 stod bandet pĂ„ scenen igen. Det var hemma i Halmstad pĂ„ en utsĂ„ld rockklubb, med en publik som gav alla fem en adrenalinkick. Detta ledde till att man började skriva nytt material och att man slĂ€ppte en trespĂ„rs-CD, »The Red Room Stories«, som var slutsĂ„ld pĂ„ mindre Ă€n fyra veckor.

Och nu krÀvdes det av Pussy Galore att bandet mÄste spela in en fullÀngdsplatta. SÄ med producenten Mikael SÀllströms hjÀlp kan vi nu lyssna och undra vart bandet Àr pÄ vÀg den hÀr gÄngen.

HÀr finns branschens alla klichéer, det bÄde ryker och brinner av en slags passion i musiken, det vÀller fram gitarriff som man har hört förut och det lÄter precis som det ska, nÀr ett gÀng hÄrda rockare bestÀmmer sig för att ge jÀrnet.

Och mitt i smeten stÄr en cool sÄngare som kallas Kalkan och som jobbar med en röst som tar för sig och markerar vem som bestÀmmer.

Det lÄter som mycket man har hört, men det Àr vÀl det som Àr meningen? LÄtarna ska kÀnnas igen, trots att de Àr nya. Och hÀr fÄr publiken exakt vad den vill ha. Pussy Galore ger dem hela konceptet 25 Är efter bandets splittring.

Jag vet inte om det Ă€r tillrĂ„dligt att utpeka nĂ„gon definitiv förebild, men jag undrar om medlemmarna i bandet inte har nĂ„got förhĂ„llande till Kiss? Jag tycker att man idag lĂ€ttare kan hitta spĂ„r frĂ„n Kiss hĂ„rdrock Ă€n frĂ„n andra kĂ€llor. Eller Ă€r det kanske jag som Ă€r dĂ„ligt bevandrad i allt det trashiga och glammiga? Svar: vet ej, men lyssna pĂ„ lĂ„tar som »Strange Kind of Love« och »AinÂŽt Got Nowhere To Go«, sĂ„ kan vi snacka om saken senare.

Man undrar ocksÄ vart Pussy Galore Àr pÄ vÀg den hÀr gÄngen. Orkar gubbarna?

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.