Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Kelly, Scott, Steve Von Till & Wino
Songs Of Townes Van Zandt
(My Proud Mountain)

Behöver vÀrlden ytterligare en skiva som tolkar Townes van Zandts lÄtskatt? I efterflödet av diverse Townes-tributer kan man konstatera att ingen sÄhÀr lÄngt gjort Townes mer rÀttvis Àn Townes sjÀlv. För mig Àr poÀngen med Van Zandt rösten, kanske den röst med mest emotionell densitet som jag nÄgonsin har hört pÄ skiva.

HÀr Àr dock ett försök som stundtals kommer nÀra.

Wino, Scott Kelly och Steve Von Till Àr sÀkerligen inga namn som lÄter bekanta för den gemene rootsylÀsaren. Trion har i konstellationer som bl.a. Neurosis (kelly, Von Till), Shrinebuilder (Wino, Kelly), Saint Vitus (Wino) varit tongivande och viktiga för de högst okommersiella subgenrerna doom metal, post hardcore och stoner rock, genrer som knappt skulle existera om det inte vore för herrarnas försök att krossa jordskorpan med kompakt mörker och tÀnjda grÀnser för hur hÄrt, mörkt och tungt som musik kan spelas.

Framförallt Neurosis brukar fĂ„ fansen (som ibland verkar bestĂ„ av vĂ€rldens samlade metalintelligenstia) att kĂ€nna djup, poesi och filosofi, och dĂ€rmed Ă€r det inte ovanligt, snarast brukligt, att bandets musik beskrivs med ord som: »mörker«, »apokalyps«, »dinosaurier«, »orkaner«, »jordbĂ€vningar« och »tsunamis«. Eller som en journalist skrev i Close-Up Magazine för nĂ„gra Ă„r sedan: »Om Ă„ngest var ett rockband skulle det heta Neurosis«.

Den fina versionen av »If I needed You« som inleder skivan Ă€r ett bra exempel pĂ„ ansatsen i projektet, att herrarna mestadels skalar ner lĂ„tarna till sina essenser, men ocksĂ„ skivans huvudsakliga problem, nĂ€mligen hur svĂ„rt det Ă€r att göra Van Zandt rĂ€ttvis. För trots att Steve von Till lĂ„ter som en desillusionerad och melankolisk grottman som lĂ„ngsamt vaggar sin vĂ€derrugga sjĂ€l till sömn med en soven version, portrĂ€tterar Townes fortfarande mer hjĂ€rta & smĂ€rta i sitt original. Men det Ă€r ett fint försök. Von Till lyckas dock bĂ€ttre i »Snake Song« dĂ€r elektriska element förhöjer den sprucket melankoliska grundmelodin.

Och det Ă€r i de spĂ„r dĂ„ herrarna utforskar och försöker bygga vidare pĂ„ Van Zandts arrangemang som funkar bĂ€st. Som Scott Kellys distorterade och mörkt torterade version av »Lungs« – en version som, tro det eller ej, stĂ„r rakryggad mot originalet! En mullrande kraft domderar dovt bakom dist och en strĂ„lstrĂ€ngad gitarr och Van Zandts desperata text om sjukdomens mörker och frustrationens eld har aldrig glött sĂ„ starkt i ett sĂ„ becksvart mörker.

Steve Earle försökte med coverskivan »Townes« och exempelvis Alela Diane och Andrew Bird har försökt pĂ„ diverse tributesamlingar men ingen av dem kommer nĂ€rmare Townes ande Ă€n redan nĂ€mnde Kelly och Wino, den sistnĂ€mnda i en vacker och rak akustisk tolkning av »A Song For« dĂ€r bland annat originalets magiska steel guitar plockats bort och istĂ€llet bygger Wino upp stĂ€mningen med multipla vokalspĂ„r och ensamma akustiska gitarrer.

Att det Àr tre sluskiga metalpionjÀrer med kriminellt utseende som fÄngar singer-songwriterngenrens mÀstare bÀst kanske inte Àr sÄ konstigt ÀndÄ. Van Zandts musik skiljer sig som natt och dag frÄn det som Kelly, Von Till och Wino vanligen sysslar med men integriteten, kraften och utforskandet av mÀnskligt mörker i form av sjukdom, beroendeproblematik och en vilja trÀnga djupare ner i musikens sjÀl Àr densamma.

Och visst Ă€r det lite som Wino uttrycker det I en intervju: »The three songs I've recorded to this tribute are to me three of the heaviest songs ever written«. I det ljuset Ă€r Van Zandts lĂ„tskatt i trygga hĂ€nder med mĂ€n vars tyngd av god vana trogen krossar jordskorpan.

/Sebastian Carlström


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.