Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Flaata, Paal
Wait By The Fire: Songs of Chip Taylor
(Rootsy)

Paal Flaata har under nĂ€stan 20 Ă„r visat sig vara en sĂ„ngare av yppersta klass, tidigare med Midnight Choir och nu pĂ„ egen hand. »Wait By The Fire« Ă€r Paal Flaatas femte album i eget namn och det Ă€r en platta dĂ€r han valt att tolka tio sĂ„nger av den amerikanske sĂ„ngaren och lĂ„tskrivaren Chip Taylor. HĂ€r har Paal Flaata tillsammans med sin pianist och producent GĂžran Grini grĂ€vt djupt i Chip Taylors sĂ„ngkatalog. Det gör det hela till en vĂ€ldigt spĂ€nnande lyssning. Dessa utgrĂ€vningar har i vissa fall förbluffat upphovsmannen sjĂ€lv, och under hela processen har Chip Taylor stĂ„tt stand by med rĂ„d och hjĂ€lp.

Jag mÄste erkÀnna att jag inte har helt koll pÄ allt Paal Flaata sjungit in tidigare. Men jag har ÀndÄ hört honom sjunga en hel del och det har aldrig lÄtit sÄ hÀr övertygande. Det finns en sÄdan enorm inlevelse och spÀnnvidd i hans röst att den sakta men sÀkert kryper in under huden. Det Àr en sÄnginsats av vÀrldsklass.

Man fÄr ocksÄ en kÀnsla att Paal Flaata tillsammans med GÞran Grini och alla medmusiker lagt ner sjÀl och hjÀrta i det hÀr projektet. Det kÀnns som samtliga inblandande har stÄtt pÄ tÄ med full koncentration och pÄ ett mycket varsamt sÀtt följt med pÄ denna musikaliska resa. För det mesta handlar det om stÀmningsfulla ballader som Àr perfekta att avnjutas under sena kvÀllar. Och ett extra omnÀmnande ska verkligen GÞran Grini ha för sin insats som producent och arrangör. Han har fÄtt till en ljudbild som skulle kunnat passa in alldeles utmÀrkt i övergÄngen mellan 60- och 70-talet. Men det Àr viktigt att pÄpeka att det inte lÄter dammigt pÄ nÄgot sÀtt, utan det skiner ordentligt om materialet.

PĂ„ »Wait By The Fire« trĂ€ngs guldkornen med varandra. Allt frĂ„n den inledande titellĂ„ten »Wait By The Fire« som Ă€r hĂ€mtad frĂ„n 60-talet, över till den avslutande lĂ„ten »This Darkest Day« som Chip Taylor skrev som en poetisk reaktion efter tragedierna i Oslo och pĂ„ UtĂžya. Jag skulle egentligen kunna rabbla upp varenda lĂ„t för hĂ€r finns inga svaga stunder, men jag vĂ€ljer att lyfta fram ett par riktiga favoriter. Jag tycker att »Angel Of The Morning« mĂ„ste omnĂ€mnas, som de flesta vet Ă€r en av Chip Taylors mest vĂ€lkĂ€nda sĂ„nger. Paal Flaata gör en vĂ€ldigt personlig och innerlig tolkning av den. Andra favoriter Ă€r den suggestiva »He Sits At My Table« som sjöngs in redan 1960 av Willie Nelson och»I Can Make It With You« som skrevs för Jackie DeShannon.

Sammanfattningsvis fĂ„r jag verkligen hoppas att mĂ„nga hittar fram till detta lilla mĂ€sterverk som den storartade sĂ„ngaren Paal Flaata levererat tillsammans med sina medmusiker. »Wait By The The Fire: Songs of Chip Taylor« med Paal Flaata Ă€r ett album som kommer rĂ€cka riktigt lĂ„ngt nĂ€r det snart Ă€r dags att sammanfatta musikĂ„ret 2012.

/Johan Annetorp


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.