Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Buck, Willie
Cell Phone Man
(Delmark)

Det kÀnns som om tiden har stÄtt stilla. Eller ÀndÄ inte. Willie Buck andades som tonÄring in Chicagobluesen nÀr den var som störst pÄ 50- och 60-talet, och Muddy Waters i synnerhet, och nu andas den ut med all den kraft och vÀrme som dÀr finns samma luft, smak och kÀnsla som för en 50, 60 Är sedan. Tiden har stÄtt stilla. Men ÀndÄ inte. Visst Àr det en hybrid mellan down home groove och big city drive som Willie Buck presenterar, som vi sedan lÀnga har satt likhetstecken pÄ till den klassiska Chicagobluesen. Tung tolvtaktare eller svepande shuffle framförda av ett tight band med en gitarr eller tvÄ, bas, trummor, piano och munspel. DÄ som nu.

Samtidigt Ă€r Willie Buck en man av samtiden. En titel som ”Cell Phone Man” fanns inte pĂ„ kartan för 60 Ă„r sedan. Mer dĂ„ ”Strange Woman”, ”Two Trains Running” ”Going Down Main Street”, ”Streamline Woman” eller ”WhatÂŽs The Matter With The Mill”, som vi alla kĂ€nner igen frĂ„n Muddy Waters song book. Och det Ă€r mycket Muddy Waters över Willie Buck. I honom har han sin store hjĂ€lte. Men hĂ€r finns Ă€ven influenser frĂ„n John Lee Hooker och Jimmy Reed. Som heltidsarbetande bilmekaniker hela sitt liv har han inte varit beroende av musiken och dess marknadsmĂ€ssiga svĂ€ngningar för sin överlevnad. Han har alltid sjungit den blues han har gillat mest.

Bob Koester pĂ„ Delmark Records fortsĂ€tter oförtrutet att ge ut den Chicagoblues han sĂ„ lĂ€nge har Ă€lskat och vĂ„rdat. Han Ă„terutgav Willie Bucks 30 Ă„r gamla sjĂ€lvproducerade ”The Life I Love” och stĂ€llde honom nu vid sĂ„ngmikrofonen pĂ„ Riverside Studios framför The RockinÂŽ Johnny Band. Ett gĂ€ng Ă€ldre och duktiga musiker som kan sin blues. Förutom Johnny pĂ„ gitarr finns hĂ€r Rick Kreher gitarr, John Sefner bas och Steve Bass trummor. GĂ€ster Ă€r Bharath Rajakumar och Martin Lang munspel och Barrelhouse Chuck piano. Inte vilka gĂ€ster som helst. Tillsammans bygger de en trygg och sĂ€ker bas för Willies bluesröst att leva med. Den behöver det. Den Ă€r varm och fyllig, lite kort och kantig men knappast melodiös och bĂ€rkraftig. Men för bluesen fungerar den alldeles utmĂ€rkt. Och dĂ€r hĂ„ller man sig. Med variation.

Willie Buck gör sig knappast ett namn som nĂ„gon större sĂ„ngmakare. Det mesta Ă€r i en given form och sĂ€kert uppskattat pĂ„ barerna runt om i Chicago. DĂ€r kĂ€nner man igen sig. Samtidigt utmĂ€rker sig ”Streamline Woman” med att vara den enda lĂ„ten med slide, ”My Eyes Keep Me In Trouble” med ett fin piano frĂ„n Barrelhouse Chuck och ”I Wanna Talk To My Baby” genom att vara helt akustiskt med enbart en gitarr till komp för Willies sĂ„ng. Som fungerar alldeles utmĂ€rkt.

Ny blues i gammal hederlig tappning frÄn Willie Buck fÄr trots allt ses som nÄgot hoppfullt. Speciellt nÀr det görs sÄ hÀr bra.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.