Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
LeMarc, Peter
Svag doft av skymning
(RCA/Sony Music)

Jag har valt att vÀnta med att skriva om Peter LeMarcs skiva »Svag doft av skymning«. Ni vet alla att den Àr starkt personlig, att Peter LeMarc tolkar upplevelsen av att leva med en allvarlig sjukdom i flera sÄnger och att »Memphis i himlen« Àr en hyllning till Lennart Persson, som alla som besöker den hÀr sidan eller skriver pÄ den har ett förhÄllande till.

Genren Àr vansklig. Merle Haggard skrev i en hyllningssÄng till countryns unga döda att Gud kallade hem dem för att han ville boka dem, en ganska osmaklig vinkling av tragedin. SÄnger som »Far Side Bank of Jordan« och »Will the Circle Be Unbroken« gestaltar liknande upplevelser pÄ ett vÀrdigare sÀtt, om vi hÄller oss till countryn.

NÀr Peter LeMarc frÄgar om det finns »ett Memphis i himlen« och ett »Graceland i det blÄ« anknyter han till den traditionen. Det gör den svÄrbehandlad. Hur förhÄller man sig som kritiker till den? Hur kopplar jag bort min egen bild av Lennart Persson? Borde jag koppla bort den?

Ett skÀl till att jag vÀntat med att skriva Àr att jag velat finna distansen, möjligheten att behandla »Memphis i himlen« som en sÄng bland andra. Jag har ocksÄ velat finna en utsiktspunkt för de andra sÄngerna, en punkt bortom all den sjukdom jag sett pÄ nÀra hÄll under min uppvÀxt och mina vuxna Är. Jag behöver inte göra det för att lyssna, men om jag skall förhÄlla mig i skrift till skivan Àr det förmodligen nödvÀndigt.

Jag vet inte om jag hittat distansen Àn. Om inte, kommer jag nog aldrig att göra det.

NÀr jag lyssnat pÄ skivan nÄgra gÄnger idag efter att ha lÄtit den ligga ett par veckor, hör jag dock ett lysande album som i sitt djupt mÀnskliga tilltal trÀnger bortom det omedelbara vÀdjandet till gemensamma intryck. Musiken förenar detta djupt mÀnskliga tilltal med en kÀnsla för det unika i erfarenheten av allvarlig sjukdom och en nÀra vÀns död.

»Memphis i himlen« ger en förinnerligad bild av vÀnskapen och minnet av vÀnnen som inte lÀngre svarar pÄ telefonen. Bilderna av vÀnskapen förstÀrks av naturalistiska interiörer frÄn det Memphis som eventuellt finns i himlen, fast ögonblicksbilderna Àr nog sÄ jordiska.

TitelspÄret tolkar, tror jag, osÀkerheten om jaget och vad det Àr i sjukdomsupplevelsen. Raderna »Som ett minne, som ett eko / Av en oÀndlighet du nuddat vid en gÄng« ger ett vackert eko av Heidenstams svaga darrning i rymden (»Om tusen Är«).

SÄngen »Min kyrka« sakraliserar naturen i ett stycke kÀnsloladdad iakttagelse av dess liv och processer, och stÀmningen understryks av David Nyströms orgel. »GrÄta som en karl« ger ord Ät upplevelsen av hur allt sluter sig i ögonblicket, bortom tiden.

I »En sÄng som ingen radio spelar« ger den ordlösa musiken en förtÀtad metafor för en upplevelse som trotsar sprÄket; liksom hos Tranströmer handlar det om orden som trÀnger genom det förödda sprÄk som inte lÀngre rÀcker till.

Det Àr nÄgra nedslag. Men alla skivans texter drabbar med samma kraft och övertygelse. De skapar bilder och ett tilltal som trotsar ögonblicket och krÀver lyssnarens uppmÀrksamhet.

Instrumentalt skapar Peter LeMarcs musiker nÄgot paradoxalt, en vacker spÀnning mellan lÀtt gungande rytmer och melodislingor som ger hopp och glÀdje och en mer ödesmÀttad tyngd. Musiken liksom studsar fram, för att plötsligt stanna upp och blottlÀgga lyriken och dess insikter. Det blir »Den nakna sanningen«, som skivans avslutande spÄr heter.

»Svag doft av skymning« övertygar alltsÄ i alla avseenden, bÄde för en pÄtvingat distanserad lyssning och för en förinnerligad tillÀgnelse. I sin varsamma syntes av text och musik Àr skivan den bÀsta jag hört pÄ svenska sprÄket pÄ mÄnga Är.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.