Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Feist
Let It Die
(Interscope)

Egentligen skulle plattan ha hetat ”The Saddest Part Of A Broken Heart Isn’t The Ending So Much As The Start”
 men det hade nog blivit en munfull, sĂ€ger Leslie Feist och flinar.

IstĂ€llet blev titeln ”Let It Die”, och Leslie hoppas att det ska fĂ„ lyssnarna att gĂ„ till titelspĂ„ret för att hitta till just den dĂ€r textraden som beskriver allt. För ”Let It Die” Ă€r en skiva som beskriver ett förhĂ„llandes obevekliga tidslinje: frĂ„n de rosiga första dagarna med drömmar om ett hus pĂ„ landet, genom en cover-cykel (med bĂ„de BeeGees och Ron Sexsmith!) till ett oundvikligt slut i ”Now At Last”.

Tanken var att utsÀtta sig.

Leslie förbjöds gitarrer och indie-skrud, medproducenten och medmusikern Gonzales förbjöds allt med sladdar pĂ„. (Ett tag lekte de med tanken att all percussion skulle vara vattenljud
 Ă„ sĂ„ kul som det var, sĂ„ blev det inte sÄ )

Men handklapp, congas och koklocka kan man ju bygga en melodi pÄ, eller hur?

Första singeln var ”One Evening”. Som en svalkande, lĂ€tt bubblande drink en varm sommarkvĂ€ll sĂ„ leder slingan med ett Ă€ggs ”chika-chika” och en av skivans fĂ„ elgitarrer till Leslies förlösande, lĂ€tta och andfĂ„dda sĂ„ng till refrĂ€ngens ”ba-baba-ba”.

Det skulle kunna varit BeeGees


De lekfulla stĂ€mmorna och ordlösa refrĂ€ngerna Ă„terkommer flera gĂ„nger, och det Ă€r det som blir skivans luftiga kĂ€nsla – det Ă€r som att Ă€ta lightgodis – sötsuget Ă€r tillfredsstĂ€llt, men du slipper skammen och illamĂ„endet, och stĂ„r förundrad kvar; ”Men det var ju GOTT”?

För att ge dig en idé om var du hört Leslie förut: Hon har spelat med Peaches, Royal City, By Divine Right och norska Kings Of Convenience. Hon började i, och kommer nog alltid finnas med pÄ ett hörn i kollektivet Broken Social Scene. Solo, Àr hon sitt efternamn.

I eftertankens bleka harkrank skulle hon utelĂ€mnat alla covers. ”De var bara en lekfull vĂ€g in i samarbetet med Gonzales och inspelningsteknikern, men nĂ€stan alla intervjuer handlar om dem – och vad ska jag sĂ€ga? – de Ă€r ju inte mina
”

Stackars Leslie – publiken pĂ„ Malmökonserten ropar efter ”Secret Heart”
 det Ă€r i och för sig Ron Sexsmiths favorit bland alla de tolkningar som gjorts pĂ„ lĂ„ten (Rod Stewart har gjort den!), men jag undrar varför ingen ropar ”Mushaboom”?

Inte bara för att det Àr ett sÄnt underbart ord att ropa, men ocksÄ för att jag förförs och kittlas varje gÄng jag hör den:

”Helping the kids out of their coats – but wait the babies haven’t been born!”

HallonhĂ€ckar och handklapp, och med en refrĂ€ng byggd pĂ„ bilder: ”Old dirt road, knee deep snow” med Lelies sirliga barnramseliknande sĂ„ng och en ointresserad manlig kör som likt tĂ„get mĂ€ssar ”Mushaboom, Mushaboom”.

Efter 547 genomlyssningar Ă€r jag fortfarande lika sugen pĂ„ ”Let It Die”, och mötet med tunna, intelligenta Leslie lĂ€mnar mig med bilden av en kvinnlig Ron Sexsmith som överdoserat pĂ„ New York cabaret-divan Blossom Dearie och NorĂ©n, och som talar lĂ€nge om att leva ”the proper life”.

Lisa Wall Àr musikjournalist pÄ Sveriges Radio P4.

Om du skyndar dig, sÄ kan du höra intervjun med Leslie i söndagens Casino, SR P4.

/Lisa Wall


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.