Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Seeger, Pete & Lorre Wyatt
A More Perfect Union
(Appleseed)

Ålder Ă€r bara en siffra. Uppenbarligen. Denna grĂ„nade och till synes ganska skröpliga duo har tillsammans minst 160 somrar bakom sig, men av detta hörs frĂ€mst livserfarenheten och ett enormt ihopsamlat musikaliskt kunnande.

Den nu 93-Ärige Pete Seeger Àr nÄgot av en ikon inom folkmusiken, dÄ han redan under 1960-talets stora folkmusikvÄg var en förebild och inspiration för framgÄngsrika unga artister som Bob Dylan och The Kingston Trio. Att Pete har ett passionerat förhÄllande till folkmusiken understryks inte minst av den mytiska yx-incidenten under Newport-festivalen 1965 nÀr han ville kapa kablaget till den rockande dissidenten Dylan.

Seegers kompanjon och tillika granne Lorre Wyatt Àr en ny bekantskap för mig, men de bÄda lÀr vara lÄngtida samarbetspartners sedan minst 40 Är tillbaka. Wyatt drabbades 1996 av en stroke som gjorde honom oförmögen att sjunga eller spela.

NĂ€r han Ă„terhĂ€mtade sig hĂ€romĂ„ret bad han vĂ€nnen Seeger att samarbeta kring ett projekt med nyskrivna sĂ„nger, resultatet av detta Ă€r skivan »A More Perfect Union«.

Flera av melodierna lÄter tidlösa, som vore de gamla folkvisor frÄn en ung nations 1800-tal, kanske uppgrÀvda och avdammade av ett 1950-tals Harry Smith eller bearbetade av ett 1960-tals Pete Seeger. Men alla Àr de relativt nyskrivna, jag tror att 14 av 16 sÄnger skrevs för denna skiva.

Inledande »God’s Counting on Me ... God’s Counting on You« Ă€r pĂ„ samma gĂ„ng bĂ„de gospelhymn och lĂ€gereldsvisa, uppbackad av Bruce Springsteen och en barnkör, utan att nĂ„nsin hĂ€nfalla till pekoral.

Ett antal andra prominenta gÀster (Steve Earle, Emmylou Harris m.fl.) lÄnar sina röster till skivan, men de tar aldrig för stort utrymme, det Àr alltid Pete och/eller Lorre som Àr musikens medelpunkt.

Man skulle lĂ€tt kunna tro att en 93-Ă„rings röst blir en svaghet pĂ„ skivan, men nĂ€stan tvĂ€rtom gör Seeger det till en styrka nĂ€r han ensam och a cappella framför den laddade vaggvisan »Strange Lullabye« med sĂ€llan hörd bestĂ€mdhet och nĂ€rvaro till ett krigsdrabbat barn.

Likt mĂ„nga folkvisor pendlar det textmĂ€ssiga innehĂ„llet mellan allt frĂ„n barnvisor till största politiska allvar. De »politiska« lĂ„tarna manar till handling, utan att skriva lyssnaren pĂ„ nĂ€san.

Inte ovĂ€ntat finns hĂ€r sĂ„nger om vĂ€nskap och Ă„ldrande (»Old apples still can make good sauce«).

Bland mÄnga starka sÄnger Àr det fascinerande nog en nÀstan omöjligt barnslig lÄt som sticker ut nosen.
Sjungen ur artisternas fyrfota husdjurs perspektiv (en av katterna Àr tvÄsprÄkig och har översatt texten),
»Howling For Our Supper« lĂ„ter oss veta vad djuren tycker om att de tvĂ„ fjĂ€rtande gubbarna skriver lĂ„tar nĂ€r djuren tvingas vĂ€nta pĂ„ sitt krubb.

Vilket barnasinne dessa gamla stötar har, och vilken befriande sjÀlvdistans!

Om nÄgon hade sagt till mig att en av Ärets bÀsta skivor skulle göras av en 93-Äring skulle jag ha avfÀrdat det som en omöjlighet. SkÀms pÄ mig.

Det hÀr Àr en sÄdan dÀr skiva man vill köpa i flera exemplar och ge bort till bÀsta kompisen eller som julklapp till sin mamma.

/Henrik Göransson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.