Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jackson, Wanda
Unfinished Business
(Sugar Hill Records)

Hos Timmerstugan pĂ„ Östra stranden i Halmstad fanns ett fint fik, en vĂ€lskött minigolfbana och stans vassaste jukebox.

Det var hÀr vi en sommar spelade sönder en platta med Jerry Lee Lewis.

»Break Up« hette lĂ„ten, en lokal jĂ€ttehit i Halmstad. Vinylen blev helt utsliten.

Jerry Lee spelades alltid, Elvis var ocksÄ en stor man och sen fanns dÀr hela gÀnget med Little Richard, Fats Domino, Eddie Cochran, Gene Vincent och Carl Perkins i spetsen.

Och sÄ helt plötsligt en tjej!

En tjej som sjöng rockŽnŽroll som en hel karl och hon snodde deras lÄtar. DÀrför hördes dÄ och dÄ en tjejröst som sjöng LetŽs Have A Party precis som Little Richard och A Whole Lot of ShakinŽ Going On nÀstan som Jerry Lee.

Hon hette Wanda Jackson.

Vi blev inte sÄ dÀr helt sÄlda pÄ henne. Tittade man pÄ hennes plattor i Halmstads musikhandel, sÄ sÄg hon lite för gammal ut för oss 15-Äringar. Hon mÄste vara 7-8 Är Àldre Àn oss, det sÄg man pÄ bilderna.

Vi visste allt som var vÀrt att veta om Jerry Lee, Elvis och grabbarna.

Om Wanda Jackson visste vi inte ett skvatt. Vi kÀnde inte till att hon spelade bÄde piano och gitarr, som hennes farsa hade lÀrt henne. Att han var countryartist hade vi ingen koll pÄ. Svenska tidningar skrev inte mycket om rockŽnŽroll och Ànnu mindre om country, sÄ vi fick inte veta nÄgot om Wanda Jackson.

Men hon fanns dÀr i jukeboxen pÄ Timmerstugan och pÄ fiken inne i stan.

NĂ€r rockeran ebbade ut försvann de flesta artisterna och Wanda Jackson försvann ocksĂ„ pĂ„ grund av att hon blev religiös. Under 1970-talet gjorde hon nĂ„gra gospelplattor. Men nu har det blivit en del rockabilly igen och den nu 74-Ă„riga damen har slĂ€ppt mer Ă€n en platta under 2000-talet. En, som jag aldrig har hört, heter I Remember Elvis. Den kom 2006, tre Ă„r innan Wanda valdes in i Rock and Roll Hall of Fame. Och i Ă„r har hon slĂ€ppt en ren rockabillyplatta igen, som i titeln sĂ€ger oss att hon Ă€r inte fĂ€rdig Ă€n. En av lĂ„tarna heter dessutom »The Party AinÂŽt Over«.

För att vara en dam pĂ„ 74 lĂ„ter hon helt OK. Hon har naturligtvis inte samma spĂ€nst i rösten, som nĂ€r hon drog pĂ„ för fullt i en Little Richard-lĂ„t. Men hon rĂ€cker mer Ă€n vĂ€l till för att leverera tio lĂ„tar. Ja, eller kanske det finns ett par svackor. »California Stars« hĂ€nger pĂ„ en skör trĂ„d sist pĂ„ plattan och ligger inte i fas med öppningsspĂ„ret, som Ă€r den gamla Freddie King-lĂ„ten »Tore Down«. I studion i Nashville fanns producenten Justin Townes Earle, som Ă€ven hoppar in som bakgrundsröst i flera lĂ„tar och det dyker upp flera andra röster som fĂ„r Wanda Jackson att kĂ€nna sig som en stjĂ€rna.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.