Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nine Below Zero
Live At The Marquee (Special edition)
(A&M)

Det var en regnig vecka i december, Äret var 1980. Vi var i London. Cramps pÄ Lyceum lÀt som ingenting vi hört tidigare medan Undertones var direkt fantastiska live nÀr Feargal Sharkey hyllades som kung över Hammersmith Palais. En kvÀll tog vi oss till den legendariska klubben Dingwalls för att lyssna pÄ ett för oss okÀnt band, Nine Below Zero. Det mÄste varit dÀr jag drack min första Double Diamond. Hur som helst - det var bandet som knockade mig, en knock-out som nu gÄr i repris nÀr Marqueeplattan ges ut igen, komplett med extraspÄr och dvd.

Nine Below Zero bildades -77 och var pĂ„ ett sĂ€tt en frĂ€mmande fĂ„gel i det musikaliska klimatet. Men det som startade nĂ„got Ă„r tidigare som punk, tog sig snart olika vĂ€gar och det Ă€r inte svĂ„rt att hitta beröringspunkter mellan band som Dr Feelgood, The Who, Kinks, Jam, Clash, Eddie & The Hot Rods och Nine Below Zero. Nyckelorden Ă€r energi och maximum rhythm’n’blues.

»Live At The Marquee« spelades in sommaren -80 och Ă€r bandets debutplatta. Den bestĂ„r av ett stort antal vĂ€l valda covers och nĂ„gra fĂ„ egna lĂ„tar. Bandet grĂ€ver bland sina influenser och gör versioner av Motown-soul (»I can’t help myself« och »Can I get a witness«), Chicago-blues (»Got my mojo working« och »I can’t quit you baby«) proto-rock’n’roll (»Rocket 88«) och t o m jazz (»Ridin’ on the L&N«) och »Wooly Bully«. Med mycket mera.

Jag hÀpnar över Mark Felthams munspelande och Dennis Greaves Àr en mycket kompetent sÄngare och gitarrist. LikvÀl Àr det inte finlir som gör att jag Àlskar detta band som det lÀt den dÀr kvÀllen för sÄ mÄnga Är sedan - det Àr i stÀllet energin, öset och svÀnget. Rytmsektionen gör alltsÄ ocksÄ det den ska och den gör det löjligt bra. Och publikkontakten Àr det sannerligen inget fel pÄ: bandet Àlskar att lira och publiken Àr med hela vÀgen hem. Jag förstÄr verkligen de som gÄr bananas nÀr Greaves slÀnger upp gitarren bakom huvudet och bara öser pÄ i den lÄnga versionen av »Keep on knocking«.

Just den lÄten fanns inte med pÄ originalvinylen och det var ett riktigt val (Àven om den Àr en höjdare pÄ medföljande dvd). Samma sak gÀller övriga nytillkomna spÄr. De Àr bra var för sig men det Àr originalkopplingen som gör denna platta till en klassiker.

Av nÄgon anledning köpte jag aldrig vinylen, utan bandade W:s exemplar. Men vad vÀrre Àr: Jag har nog inte lyssnat pÄ Nine Below Zero en enda gÄng under de senaste 30 Ären. Den skadan mÄste repareras och eftersom originalsÀttningen spelar ihop igen sedan drygt tio Är, Àr det lÀge för lite musikarkeologi. Next stop, Spotify.

/Bengt O Tedeborg

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.