Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Stinnett, Ray
A Fire Somewhere
(Light In The Attic)

Uno, dos, one, two, tres, quattro.

Vem har inte ropat in och sjungit med i ”Wooly Bully”, Sam The Sham & The Pharaohs hit frĂ„n 1965. En Ă€r i alla fall Ray Stinnett som spelade gitarr bakom Domingo Samudio, som Sam egentligen hette. Förutom Wooly Bully blev de nog mest kĂ€nda för att upptrĂ€da i egyptiska faraoklĂ€der.

Ray fick nog av klÀderna, skrikande fans, Domingo och bildade istÀllet The Violations och startade att skriva egna lÄtar. 1967 lÀmnade Ray gruppen och flyttade till Haight Ashbury i San Francisco. DÀr utvecklade han sitt lÄtskrivande och Àgnade nog ocksÄ en del tid Ät experiment med kropp och sjÀl som man gjorde dÀr och dÄ.

Under Ă„ren Ă„tervĂ€nder han till Memphis till och frĂ„n och blir nĂ€ra vĂ€n med Booker T Jones som ocksĂ„ blev den som fick producera ”A Fire Somewhere” i Fame och Ardent Studios. Till sommaren 1971 var albumet klart för att ges ut och A&M försĂ€krade Ray att de skulle göra honom till superstjĂ€rna. Ray som redan hade flytt frĂ„n sina fans ville bara att lĂ„tarna skulle ges ut. Men A&M backade - sĂ„ Ray tog de inspelade tejperna och sina lĂ„tar och gick vidare med sitt liv.

Tack vare skivbolaget Light In The Attic kan vi nu Àntligen fÄ höra Ray Stinnets soloalbum. 41 Är har gÄtt och albumet har aldrig tidigare utgivits och det Àr sensationellt bra. SjÀlv upplever jag samma kÀnsla som nÀr jag hörde Jim Ford för första gÄngen. Albumet Àr en kÀrleksfull blandning av Memphis soul och San Francisco-folk och med nÄgra extra doser av dÄtidens psykedelia.

Det lÄter som om den kunnat spelats in idag om Beachwood Sparks och Calexico hade slagit ihop sina talanger, experimenterat lite och skruvat lite extra pÄ nÄgra studioknappar. Trots sina 41 Är i anonymitet lÄter detta album fortfarande livligt och fullt av idéer. Som ett perfekt soundtrack för en bilresa mellan Memphis och den amerikanska vÀstkusten.

Ray fick sin första gitarr i 12-Ă„rs Ă„ldern. Inköpt pĂ„ Nathan Novaks pantbank i Memphis. Samma pantbank dĂ€r Elvis fick sin första gitarr. Som lite Ă€ldre började han spela ute i Memphisnattens honkytonks och roadhouses innan han blev en Pharaoh. Han har vĂ„rdat sitt gitarrspel sen 12-Ă„rsĂ„ldern pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt och pĂ„ ”A Fire Somewhere” fĂ„r Ray chans att visa sin skicklighet pĂ„ gitarr. Han knĂ€pper fram melodierna pĂ„ ett sĂ€tt som har en hel del gemensamt med sin mer berömda Memphis samtida, Steve Cropper.

Stinnetts lĂ„tar slingrar sig hela tiden men hamnar alltid i en intressant melodibyggnad. Avslutande »The Rain« börjar som gospel-folk innan den kastar sig in i en tuffare melodi med attackerande saxofon och piano. De tvĂ„ halvorna av lĂ„ten kunde inte vara mer olika, men tillsammans blir den till min mest spelade lĂ„t just nu.

Som vanligt nÀr Light In The Attics Äterutger Àr det genomtÀnkt och exemplariskt. Omslaget Àr det tÀnkta originalet, cd-utgÄvan har en 40-sidigt hÀfte. Dessutom finns en begrÀnsad vinylupplaga i 200 exemplar i orange vinyl.

»Det Ă€r en fackla som har vandrat 40 Ă„r genom öknen, vĂ€ntat pĂ„ detta ögonblick att komma fram«, sĂ€ger Ray i texthĂ€ftets intervju.

LÄt den dÄ fÄ brinna för evigt.

/Thomas Lundvall


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.