Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jones, Rickie Lee
The Devil You Know
(Concord)

Ända sedan The Beatles slog vĂ€rlden med hĂ€pnad nĂ€r de inkluderade Ă„tta egenskrivna kompositioner pĂ„ sitt debutalbum, har tolkningar av andras lĂ„tar setts med viss skepsis i rock och popvĂ€rlden. En ny standard sattes. Ett riktigt band eller artist skrev sina egna lĂ„tar. NĂ„got Ă„r senare kom det till och med en term för att definiera det som förut hade varit det vanliga – covers.

Att alla artister plötsligt skrev sina egna lÄtar, ledde till en kreativ revolution. Musiken förÀndrades och samtidigt vÄrt sÀtt att lyssna pÄ den. Tusen möjligheter öppnades.

Men gick inte samtidigt nĂ„got förlorat? Hur mĂ„nga begĂ„vade artister har vi inte hört genom Ă„ren som aldrig har nĂ„tt sin fulla potential pga att de envisas med att spela sitt eget material, istĂ€llet för att anvĂ€nda redan skrivna lĂ„tar som matchar deras talang? Precis som att alla skĂ„despelare inte Ă€r dramatiker eller gudabenĂ„dade improvisatörer, men kan vara fantastiska skĂ„despelare Ă€ndĂ„, sĂ„ har ju inte alla band eller artister talang för att skriva lĂ„tar. ÄndĂ„ envisas mĂ„nga med att göra det.

Coverskivor i rockvÀrlden har fÄtt dÄligt rykte och tyvÀrr Àr det ofta vÀlförtjÀnt. Alldeles för ofta spelas de in som en liten blinkning till lyssnaren, en paus i vÀntan pÄ det riktiga materialet. De görs pÄ skoj eller som en nostalgisk gest. Ofta ligger versionerna för nÀra originalet, artisterna gör inte lÄtarna till sina egna.

Det finns dock exempel pĂ„ motsatsen. De senaste Ă„ren har det kommit skivor av bland annat Mavis Stapels (»WeÂŽll Never Turn Back«), Rosanne Cash (»The List«) och Peter Gabriel (»Scratch My Back«), som alla baserats pĂ„ tolkningar av kĂ€nda lĂ„tar. De gör inte bara, frĂ„n sina vitt skilda utgĂ„ngspunkter, lĂ„tarna till sina egna, inspelningarna tillhör de mest personliga de spelat in och utgör dĂ€rmed höjdpunkter i deras karriĂ€rer.

Behövs ytterligare vÀgledning i hur man gör en vÀlkÀnd lÄt till sin egen, sÄ Àr det bara att vÀnda sig till Rickie Lee Jones. Under hela sin karriÀr har hon varvat skivor med egna lÄtar med skivor med tolkningar, ofta pÄ vÀldigt kÀnda lÄtar. Och hon förvandlar dem alla till Rickie Lee Jones-sÄnger.

Hennes förra skiva med tolkningar, »It's Like This« (2000), hör inte bara till en av Jones bĂ€sta skivor, det Ă€r en av de bĂ€sta skivorna frĂ„n förra decenniet. Inte nog med att hon med rĂ„ge övertrĂ€ffade Beatles »For No One« och Steely Dans »ShowbizÂŽKids« med sina versioner, hon matchade Ă€ven klassiska inspelningar som Traffics »Low Spark Of High Heeled Boys« och Sinatras »Cycles«.

I jĂ€mförelse med kraften i dessa inspelningar var Jones förra skiva »Balm In Gilead« (2009) ganska slĂ€tstruken. Det Ă€r förvisso ett bra album (hon har aldrig gett ut nĂ„got som inte har varit bra), men den saknar tuggmotstĂ„nd, kĂ€nns nĂ€stan lite instĂ€llsam. Som om hon bara valt att visa upp olika sidor av sig sjĂ€lv och sitt lĂ„tskrivande, utan det driv och den vilja att kommunicera nĂ„got viktigt som annars gĂ„tt som en röd trĂ„d genom hennes produktion, oavsett hur snyggt producerad musiken varit. Det var en mĂ€rklig upplevelse. Rickie Lee Jones hade aldrig varit i nĂ€rheten av att göra nĂ„got slĂ€tstruket förut. Var hon den senaste i redan av artister som höll pĂ„ att förvandlas till trötta upprepningar av sig sjĂ€lva?

Alla sĂ„dana funderingar försvinner nĂ€r öppningsspĂ„ret pĂ„ hennes nya skiva med lĂ„ttolkningar av vĂ€lkĂ€nda lĂ„tar, »The Devil You Know«, börjar. »Sympathy For the Devil«, en av vĂ€rldens kĂ€ndaste rocklĂ„tar, kryper sakta igĂ„ng, fjĂ€rran frĂ„n originalets svĂ€ng men med en intensitet och ett allvar som understryker att lĂ„tens plojiga text faktiskt Ă€r pĂ„ riktigt. Jones inkarnerar, helt utan teatrala övertoner, Lucifer. LĂ„ngsamt suger hon pĂ„ varje ton. DjĂ€vulen lĂ„ter visserligen utarbetad och trött, men icke desto mindre livsfarlig. Obehaget i musiken stegras fram till de vĂ€lkĂ€nda tjut som avslutar lĂ„ten, men hĂ€r förvandlas de till tysta, oroande ugglehoanden frĂ„n Jones. De avslutar en tolkning som borde ge Mick Jagger kalla kĂ„rar. Som en besvĂ€rande pĂ„minnelse om att musik faktiskt fortfarande kan betyda nĂ„got annat Ă€n party och show.

Allt fungerar inte lika bra. Neil Youngs gamla slagdĂ€nga »Only Love Can Break Your Heart« ligger för nĂ€ra originalet för att göra avtryck och dess finstĂ€mdhet blir en lite för skarp kontrast till öppningsspĂ„rets oroliga intensitet. Ben Harpers »Masterpiece« Ă€r inte vad titeln utlovar, utan verkar snarare vara med som ett tack för att han har hjĂ€lpt till att producera plattan.

Hennes version av »The Weight« Ă€r dock fantastisk. Det kĂ€nns som om klockan Ă€r fyra pĂ„ morgonen nĂ€r Rickie Lee Jones sĂ€tter sig vid pianot och framför lĂ„ten, bara för sina nĂ€rmaste. Den flummiga men illavarslande texten fĂ„r tillbaka all betydelse som kanske försvinner i originalets driv. Det Ă€r sĂ€llsamt vackert och jag kĂ€nner en tacksamhet för att jag fĂ„r vara med om detta, lyssna pĂ„ detta och jag vet att denna inspelning kommer att följa mig resten av livet.

I jĂ€mförelse med dessa kĂ€nslor bleknar ju resten av albumet nĂ„got, men standarden Ă€r hög rakt igenom. »Play with Fire« lĂ„ter till och med som den Ă€r skriven just för henne. Hon gör den ultimata versionen av denna StoneslĂ„t, precis som hon gjorde den ultimata versionen av »For No One« för tolv Ă„r sedan.

Som helhet nĂ„r inte albumet riktigt samma höjder »ItÂŽs Like This«, men annars Ă€r det synd att jĂ€mföra. De Ă€r olika till stil och framförande. Denna skiva Ă€r mindre jazzig, inte lika varierad, men den Ă€r befriande nedtonad och rakt pĂ„ sak.

Den trogne Rickie Lee Jones-lyssnaren köper sĂ„klart skivan. För den som Ă€r obekant med hennes musik skulle jag föreslĂ„ att ni först lyssnade pĂ„ hennes sjĂ€lvbetitlade debut frĂ„n 1979, sedan »Flying Cowboys« (1989) och »ItÂŽs Like This«, innan ni slĂ€nger er över denna skiva och resten av hennes produktion.

Men varje trogen Rootsy-lĂ€sare bör naturligvis köpa skivan oavsett hur bekanta ni Ă€r med henne sedan tidigare. För versionen av »The Weight«.

/Jonas Franksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.