Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Vincent, Rhonda
Sunday Mornin’ Singin’ LIVE!
(Upper Management Music/import)

En av kyrkoÄrets mest gripande upplevelser Àr kyrkospelet under Allhelgonahelgen i Anderstorps kyrka. Ungdomskören formerar sig i slutet till ett kors under framförandet av »PÄ en avlÀgsen höjd«. Det Àr den svenska texten till »Old Rugged Cross«, en av de vackraste hymner jag vet, komponerad av metodistpastorn George Bennard i Ohio 1912.

NÀr Rhonda Vincent gör sin första konfessionella skiva pÄ drygt tjugo Är avslutar hon med en inspirerad tolkning av just »Old Rugged Cross«. Det sker i hennes barndoms kyrka, Greentop United Methodist Church i Greentop, Missouri.

Det har gĂ„tt tjugoett Ă„r sedan Rhonda Vincent spelade in »Bound for Gloryland« med sin familj i gruppen The Sally Mountain Show. Det Ă€r alltsĂ„ hög tid för en ny, religiös skiva. Och »Sunday Mornin’ Singin’ LIVE!« Ă€r Ă€nnu en i raden av utsökta skivor av Rhonda Vincent.

Tonen i framförandena Àr lÄgmÀlt vacker i kontrast mot Rhonda Vincents höga röst och intensivt uthÄllna toner. Tempot skiftar, Àven om Rhonda Vincent lÄter bli de mest uppdrivna bluegrass-stÀnkarna. Hon lÀgger sig ofta i ett mellantempo dÀr man anar det mer uppdrivna i bakgrunden, bÄde som övergiven möjlighet och en kontrast som ger en rikare klangbotten.

SÄ fÄr sÄngerna en möjlighet att andas, och texterna kan förverkliga sitt evangeliska uppdrag: att förkunna och mana till besinning, att lyfta i jubel men ocksÄ att lÄta lyssnaren försjunka i meditativ eftertÀnksamhet.

Och i »Old Rugged Cross« blir Rhonda Vincent sjÀlv förkunnaren, nÀr hon leder församlingen i ett avslutande a cappella-parti.

I övrigt blandar Rhonda Vincent Ă€ldre sĂ„nger som »Where We’ll Never Say Farewell« och Chuck Wagon Gangs »Where No Cabins Fall« med nyare material som den egna »His Promised Land«, framförd med underbar inlevelse och gripande vokala vinklingar.

Som sÄ ofta i dessa sammanhang dominerar ett förtröstansfullt hinsidesperspektiv, men Àven livet pÄ jorden hyllas. »Blue Sky Cathedral« ger en skapelseteologisk betraktelse om förverkligandet av den gudomliga idén i vÄr dagliga strÀvan, en av den protestantiska traditionens vackraste idéer.

Rhonda Vincent kompas av sin grupp The Rage, ett namn som kanske inte Àr det mest relevanta för just den hÀr skivan. Hunter Berrys fiol fördjupar uttrycket, medan Brent Burkes resofoniska gitarrer ger kontur och skarpare kanter Ät det flöde som skapas av Mickey Harris bas, Aaron McDaris starka driv i banjon och gitarristen Ben Helson mjukare anslag.

Det Àr i ordets ursprungliga betydelse inspirerad musik. Vi fÄr ocksÄ en visdom frÄn Martin Luther med skivan, lÄt vara i engelsk översÀttning och med engelskans överanvÀndning av initiala versaler: »Next to the Word of God, Music deserves the Highest Praise!«

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.