Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Polwart, Karine
Traces
(Hegri/Proper)

Karine Powart är en singer-songwriter från Skottland med stark koppling till folksångstraditionen. Både till form och till innehåll. ”Traces” är hennes femte soloalbum sedan debuten 2003. Den inledande strofen slår en med häpnad. Inte precis det man hade väntat sig:

I was Farrah Fawcett
You were Steve McQueen
And we rode your silver Grifter half the way from Aberdeen


Karines sånger handlar om mänsklighet i dess olika former: ömhet, sorg, glädje, rebelliskhet och oberoende. Sånger som bär och skapar glöd mot utnyttjande och missbruk. En passionerad sångmakare med mycket hjärta för människor som har fått lite mindre att leva med. Men kanske ändå mest sånger som enkelt och sparsamt osentimentalt berättar om livet för dem som finns oss nära, i livet och i tanken.

Sångerna formar sig från en stilla visa till energisk dramatik. Poetisk skönhet och vokala övertygelser ger betydelse till ämnesområden som skulle kunna kännas tunga och ointressanta. Som ”Cover Your Eyes” som handlar om Trump Corporations golfbaneprojekt i Aberdeen, historien och symboliken av St Paul´s Cathedral som protestmöte i ”King Of Birds” eller barndomens förundran över BP´s petrokemiska fabrik vid River Forth i ”Tinsel Show”. Samtidigt finns här ett starkt socialt patos i sånger som den om den äldre grannen i ”Salter´s Road”, den plötsliga död som drabbade den yngre kusinen Ewan i ”Strange News” och det för 30 år sedan utförda mordet på en skolflicka från Northhumbrian i ”Half A Mile”.

Karine kompas av sina två ordinarie turnémedlemmar, brodern Steven på gitarr och sång och Inge Thomson på accordion, slagverk och sång. Själv bidrar hon med gitarr, indiskt harmonium, golvslagverk och lite fältinspelningar som en stämningshöjande effekt. Karine sjunger med en njutbar sångröst, hög som sig bör, men även kraftfullt fyllig. Det är en smäcker musikuppbyggnad. Lite mer orkestrerad och arrangerad i ett storformat än tidigare. En duett mellan harmonium och accordion i ”Sticks ´n´ Stones” visar vad vi menar. Stort blås och tunga pukor skapar en stämningsfull mäktighet till detta kapitelbygge. En helhet med olika byggstenar väl sammanlänkade, där fogarna är knappt hörbara.

Karine Polwart har arbetat sig fram till en tätposition bland engelska folkmusiknära singer-songwriters och befäster med ”Traces” den positionen.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.