Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Rowe, Sean
The Salesman and the Shark
(Anti/Cosmos)

I det vilda har Sean Rowe hittat en fristad, ett inarbetat uttryck grundat i en vilja att brÀcka det rigida. Det fanns dÀr pÄ det strÄlande debutalbumet Magic, som ett underliggande hot om att bryta det i allt vÀsentligt kompakta och suggestiva samspelet mellan ord och ton. PÄ The Salesman and the Shark lurar det inte lÀngre, istÀllet utgör det Ät alla hÄll slitande strÀvandet en tydlig riktning.

Rowe undviker tacksamt upprepningarnas förbannelse till förmÄn för ett musikaliskt vandrande nerför den mer öppna folkens stig. Nog för att grundfilosofin frÄn debuten Àr fortsatt nÀrvarande, inte minst i den Brautigan-minnande, naturalistiska men ocksÄ abstrakta lyriken. Men musiken Àr luftigare hÀr, mer öppen för perforering. Genom hÄlen lÀcker influensernas uttryck igenom tydligare, somligt Àr pÄtagligt Cohenskt och spÄr av Tom Waits och Nick Cave ryms i porerna.

I uppmÀrksammandet av namnkunniga kollegor framtrÀder alltjÀmt Rowes egensinne Àn mer tydligt. Med debutens tilltro till gitarren och sÄngens dominerande stilistik visade artisten prov pÄ sÀreget berÀttande och en förmÄga att vÀva skarpa narrativ av sofistikerade musikaliska bestÄndsdelar. Det hÀnger kvar ocksÄ hÀr, om Àn i delvis ny skrud. I stora sjok Àr The Salesman and the Shark en betydligt mer bombastisk historia, laddad med rytmiska och stundom symfoniska avstickare.

Det kontrastrika spelet mellan stilla midnattspoesi, som inledande Bring Back the Night, The Wall och Long Way Home och det vilt frislĂ€ppta – en svettigt rytmisk Joe’s Cult och suggestivt ystra Downwind - finner artisten pĂ„ nya och synnerligen vĂ€lljudande vĂ€gar för sitt konstnĂ€rskap. The Salesman and the Shark Ă€r inte ett steg i rĂ€tt riktning, Sean Rowe var allt annat Ă€n fel ute förra gĂ„ngen, men nog en fortsatt övertygande utveckling av en karriĂ€r i högst intressant vardande.

/Mark Andersson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.