Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Edens Edge
Edens Edge
(Big Machine/import)

Gruppen Edens Edge bestÄr av sÄngerskan Hannah Blaylock, Cherrill Green pÄ banjo och mandolin och Dean Berner som spelar akustisk gitarr, dobro och lap steel. Green och Berner sjunger ocksÄ andra- och tredjestÀmmor.

Jag lÀste nÄgonstans att gruppen intar en plats mellan Pistol Annies och Lady Antebellum. Det kan nog sÀgas om mÄnga. Edens Edge Àr inte sÄ rÄbarkat rÀttframma (bÄde i text och musik) som Pistol Annies, och till skillnad frÄn Lady Antebellum fÄr deras vÀlpolerade musik tydlig profil genom de akustiska instrumenten. Och den kraft musiken genererar ligger pÄ det vokala planet, mer sÀllan pÄ det instrumentala som hos Lady Antebellum.

SÄ lÄt oss slÀppa en parallell, som mest tycks framlockad av trioformatet och det kvinnliga inslaget - Àven om det senare Àr kvantitativt sÄ varierat mellan grupperna som möjligt Àr.

Edens Edge debuterade med en ep förra Ă„ret, och i juni kom gruppens första fullĂ€ngdare, obetitlad och med ep’n sĂ„ nĂ€r som pĂ„ ett spĂ„r inkluderad. Musikaliskt anpassar sig Edens Edge till kommersiellt förhĂ€rskande idĂ©er, men deras crossover Ă€r lĂ„gmĂ€ld och musikens ofta innerliga anslag anknyter mer till singer/songwriter-traditionen Ă€n den pop, soul och sydstatsrock som annars integreras i dagens musik frĂ„n Nashville. LĂ„tarna prĂ€glas ocksĂ„ av stadens gedigna hantverkskunnande med vĂ€l ciselerade melodier och lyrik i countryns breda erfarenhetsfĂ„ra.

Jag fastnar för »Swingin’ Door«, dĂ€r Hannah Blaylock tar tappert avsked frĂ„n en man som tagit kvinnan för given. RefrĂ€ngen bygger pĂ„ en förförisk melodislinga och elegant genomförd metaforik. Det Ă€r ocksĂ„ ett av de spĂ„r som fĂ„r starkare kontur av dobron, om det nu Ă€r Berner eller Ilya Toshinskiy som lĂ€gger ut de lĂ€ckra linjerna.

Dobron öppnar ocksĂ„ den erotiskt laddade »Skinny Dippin’«. Det Ă€r en av skivans tempomĂ€ssigt intensivare sĂ„nger, dĂ€r Cherrill Greens mandolin och Stuart Duncans fiddle fint driver pĂ„.

Lyrikens anknytning till countryns bredare traditioner och teman understryks av »Too Good to be True«, dÀr Hannah Blaylocks höga toner tar spjÀrn mot dobron och elgitarren.

»Who Am I Drinking Tonight« Àr annars det nÀrmaste Edens Edge kommer en hellraiser. Texten laddas av spritdrÀnkta countryreferenser (»Going George Strait to my mind«) som stryks under med breda slidestreck i rakt nedstigande led frÄn 1970-talets sydstatsrock. Det Àr charmigt, fast bÄde melodin och arrangemanget Àr i klÀmkÀckaste laget för min smak.

DÄ stÄr den avslutande »Christ Alone« för andra vÀrden, bÄde existentiellt och musikaliskt, i det avklarnade a cappella-framförandet, dÀr Hannah Blaylocks röst perfekt ramas in och balanseras av Dean Berner och Cherrill Green.

Edens Edge första fullÀngdare övertygar i sin smakfulla crossover, pÄ en gÄng mjukt kommersiell i sin integrativa estetik och fint förankrad i countryns skilda traditioner. Och det hade inte varit möjligt utan det kunnande som den unga trion frÄn Arkansas besitter i kombination med Mark Brights mÄlmedvetna produktionsvilja och det oklanderliga Nashville-hantverket i lÄtsmideri och instrumentalt finsnickeri.

Skivan finns inte pÄ Spotify.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.